Μεικτή εικόνα στις μετοχές

Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:11

ΜΕΙΚΤΗ εικόνα παρουσίασαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών ενεργειακών και εξορυκτικών εταιρειών, δύο κλάδων με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 1,84 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 10.881,67 μονάδες. Με απώλειες 1,96 μονάδων, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.260,63 μονάδες.

Το ράλι που οδήγησε τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε κέρδη πάνω από 8% τις τελευταίες έξι εβδομάδες φάνηκε να χάνει τη δυναμική του καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στο 2006, όπου τα θεμελιώδη διαγράφονται ελαφρώς ασθενέστερα. Σχετικά σταθεροποιητικές τάσεις σημείωσε ο Dow Jones αλλά ο δείκτης Standard & Poor΄s 500, σημείωσε απώλειες, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ τετραετίας καθώς η ανακοίνωση αναφορών για υψηλότερη των προσδοκιών οικονομική ανάπτυξη πυροδότησε ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να αυξήσει με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς το κόστος δανεισμού. Οι μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα συμπεριλαμβανομένης της Citigroup πρωτοστάτησαν στην πτώση, η οποία ανέκοψε το διήμερο ράλι που πυροδότησαν οι δηλώσεις κεντρικής τράπεζας ότι η νομισματική πολιτική διανύει το τελευταίο της στάδιο. Η μετοχή της Altria Group Inc. υποστήριξε τον Dow Jones αφότου δικαστήριο του Ιλινόις απέρριψε απόφαση για την πληρωμή προστίμου 10,1 δισ. δολαρίων στο τμήμα της Philip Morris για αποζημιώσεις καπνιστών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.295,82 μονάδες με κέρδη 0,17%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.673,14 μονάδες με απώλειες 0,04% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.495,30 μονάδες με πτώση 0,47%.

«Οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους από τις μετοχές του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι δύο κλάδοι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία» τόνισε ο κ. Boris Boehm, διαχειριστής της Nordinvest.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα της τρέχουσας εβδομάδας, δύο ημέρες μετά την καταγραφή υψηλού τετραετίας.

Τα 12 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν με πτώση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε για δεύτερη συνεχή ημέρα κλείνοντας με απώλειες 1,36% στις 15.254,44 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα