Δασκαλόπουλος: Δημιουργείται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τροφίμων

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 14:43
UPD:16:31

«Δημιουργούμε τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα. Η συνένωση - ορόσημο της Δέλτα Συμμετοχών και των θυγατρικών μας εταιρειών με την Chipita http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/19/1132873.htm δημιουργεί έναν ισχυρό οίκο κορυφαίων μαρκών διατροφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Δέλτα Συμμετοχών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Η πραγμάτωση του οράματός μας παίρνει μια σημαντική ώθηση μέσα από αυτόν το μετασχηματισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζάστιν Τζενκ, διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Συμμετοχών τόνισε τα εξής: «Ο συνδυασμός της δυναμικής ανάπτυξης της Chipita με την πειθαρχημένη απόδοση της Δέλτα θα μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς στο μέλλον. Aυτή η συγχώνευση προσφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και δημιουργεί αξία».

«Ως ενοποιημένη εταιρεία ισχυροποιούμε τη θέση μας στην αγορά και διεκδικούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την προτίμηση των καταναλωτών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Chipita International.

Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2006 και μέχρι τότε το νέο επιχειρηματικό σχήμα θα έχει την προσωρινή, μεταβατική ονομασία BrandCo. Η νέα εταιρεία θα υιοθετήσει νέα εταιρική ταυτότητα, η οποία θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των μετόχων. Τον Ιούλιο του 2006 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, η ενοποιημένη εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα, δεύτερη στον κλάδο τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, έβδομη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανική εταιρεία, 16η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία και 35η εταιρεία τροφίμων στην Ευρώπη.

Η ενοποιημένη εταιρεία θα έχει εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, η βάση του οποίου θα είναι το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Δέλτα Συμμετοχών. Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία πρόεδρος του ΔΣ θα είναι ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΔΣ ο κ. Justin Jenk, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Στέργιος Νέζης και γενικός οικονομικός διευθυντής ο κ. Παντελής Οικονόμου.

Μετά τη συγχώνευση οι βασικοί μέτοχοι θα κατέχουν ποσοστό 36,9% της νέας εταιρίας (Δασκαλόπουλος 27,2% - Θεοδωρόπουλος 5,4% - Ομιλος Ολαγιάν 4,3%), ποσοστό 5,6% θα κατέχουν άλλοι επενδυτές, ποσοστό 28,6% θεσμικοί επενδυτές και το ευρύ επενδυτικό κοινό ποσοστό 28,9%.

Η BrandCo, σε βάση κύκλου εργασιών, παρουσιάζει 70% δραστηριότητα στην Ελλάδα και 30% στο εξωτερικό. Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η αύξηση των δραστηριοτήτων του εξωτερικού και η περαιτέρω ενδυνάμωση στην ελληνική αγορά. Το 2005 ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας θα διαμορφωθεί σε 850 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 151 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας) σε 38 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης στη νέα εταιρία και άλλων εταιρειών από τον χώρο των τροφίμων, οι οποίες είναι ηγέτες (market leaders) σε προϊόντα που δεν διαθέτει η BrandCo.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, σε σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι το νέο επιχειρηματικό σχήμα αναδεικνύει το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η νέα εταιρία θα αποτελέσει ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα του ανταγωνισμού και συνεχάρη τους δύο προέδρους της Δέλτα και της Chipita.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας φάσης για την ελληνική επιχειρηματικότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.

Η Δέλτα Συμμετοχών ανακοίνωσε επίσης την πώληση στην Nestle Hellas του συνόλου της συμμετοχής της στη Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού (96,53%) που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Μαυροβούνιο, έναντι τιμήματος συνολικής επιχειρηματικής αξίας ύψους 240 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού. Οπως αναφέρθηκε, με τη συναλλαγή η Δέλτα Συμμετοχών ρευστοποιεί αξία και αποκτά κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν σε επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νέα ενοποιημένη της πορεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα