«Διασφαλισμένη έως τη Δευτέρα» η ρευστότητα των τραπεζών

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:50
UPD:20:26
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη (φωτ. αρχείου).

Κανονικά θα εφοδιάζονται τα ATMs με χαρτονομίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και τη Δευτέρα, δηλαδή μέχρι να λήξει η προθεσμία της Τραπεζικής Αργίας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη την περασμένη Κυριακή.

Αυτό προέκυψε από τη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά εκπροσώπων από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και όλων των εμπορικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωσή της τραπεζικό στέλεχος το οποίο συμμετείχε, ειπώθηκε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας της τάξεως του 1 δισ. δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι τελικά, οι αναλήψεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν μικρότερες από αυτές που είχαν προγραμματιστεί.

Ειδικότερα:

1.      Οι αναλήψεις μετρητών από τα ATMs είχαν προϋπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ και περιορίστηκαν στα 390 εκατ. ευρώ

2.      Από την καταβολή των συντάξεων είχε προϋπολογιστεί οι αναλήψεις να διαμορφωθούν στα 350 εκατ. ευρώ και τελικώς έφυγαν 80 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι εξυπηρετήθηκαν περίπου 600-650 χιλιάδες συνταξιούχοι.

3.      Οι ειδικές εγκρίσεις είχαν προϋπολογιστεί στα 650 εκατ. ευρώ και τελικώς δόθηκαν 400 εκατ. ευρώ.

«Η ρευστότητα είναι διασφαλισμένη έως τη Δευτέρα, μετέπειτα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» συμπλήρωσε το τραπεζικό στέλεχος, παραπέμποντας στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Νέα σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή προκειμένου να αποφασιστεί αν θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Τρίτη έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα