Αρμαγεδδώνας για τις μμε τα capital controls

O Γιώργος Καββαθάς περιγράφει στη «Ν» με πολύ σκληρά λόγια το κλίμα στην αγορά, που βιώνει ήδη συνθήκες «σοκ»
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 16:23
UPD:16:23
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς μιλάει στη «Ν».

Από την έντυπη έκδοση

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]

Γονατίζει νομοτελειακά η αγορά την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και αν δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Αυτό αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, υποστηρίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν, τους τελευταίους μήνες δυσκολεύονται περισσότερο και πλέον βρίσκονται σε σοκ σε μια καθημαγμένη από τις πολιτικές εξελίξεις αγορά.

Σοβαρά προβλήματα

Σε όλους τους κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Αυτό που προέχει, κατά την άποψη του κ. Καββαθά, είναι να διατηρηθεί ψυχραιμία.

Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αγαθών, είτε αυτά είναι πρώτης ανάγκης, είτε διατροφής, είτε καύσιμα. Βεβαίως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν και ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Πρέπει να δούμε, τονίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, τι κάνουμε ως χώρα, διότι αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από την αδυναμία την πραγματική που έχει το σύνολο των πολιτών.

Η αδυναμία αυτή φαίνεται και στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Από τη στιγμή που δεν εισπράττουν, δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους είτε στους εργαζομένους είτε στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σημειώνει.

Ο τζίρος έχει μηδενιστεί. Μεσοσταθμικά τα τελευταία πέντε χρόνια η αγορά, η πραγματική οικονομία δηλαδή, έχει χάσει το 77% συσσωρευτικά του κύκλου εργασιών της.

Το τελευταίο εξάμηνο, μέσα από αυτή την αβεβαιότητα που πέρασαν και περνούν ίσως με δυσμενέστερους όρους οι επαγγελματοβιοτέχνες, έχει χαθεί περισσότερο από το 20%-25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα και μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Φεβρουάριο (18 έως 26 Φεβρουαρίου, όπου έχει μέσα και την 20ή Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι είχαμε μια συμφωνία, άρα είναι θετικότερο το κλίμα) σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα κλείσουν 8.500 επιχειρήσεις και θα χαθούν 22.500 θέσεις εργασίας.

 Εντονη ανησυχία

Τώρα είναι πιο ανησυχητικά τα πράγματα, τονίζει ο κ. Καββαθάς. Ο καταναλωτής, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος έχει προτεραιότητα να ζήσει την οικογένειά του με τα 60 ευρώ. Από κει και πέρα πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και εντάσεως εργασίας, θα βρεθούν με μηδενικό κύκλο εργασιών.

Ηδη υπάρχουν επιχειρήσεις σε ορισμένους κλάδους οι οποίες κλείνουν διότι δεν υπάρχει πελάτης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι προσπάθειες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το αδιέξοδο το οποίο δεν θα είναι αδιέξοδο μέχρι τη Δευτέρα - Τρίτη» καταλήγει.

Κάνοντας λόγο για φαύλο κύκλο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια μικρή πτηνοτροφική μονάδα στον Αυλώνα, η οποία έχει τεράστιο πρόβλημα να αγοράσει ζωοτροφές.

Τα αποθέματά της επαρκούν μέχρι Κυριακή - Δευτέρα. Μετά θα πρέπει προφανώς να σφάξει τα κοτόπουλα. Μιλάμε για ολική καταστροφή της επιχείρησης γιατί είναι κοτόπουλα για παραγωγή αβγών, δεν είναι για να φαγωθούν.

«Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι την επόμενη μέρα αυτός ο επιχειρηματίας έχει βγει εκτός αγοράς.

Αυτή είναι η τραγικότητα της κατάστασης» υπογραμμίζει, προσθέτοντας: «Και βεβαίως το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι το δημοψήφισμα στο οποίο καλούμαστε την Κυριακή να απαντήσουμε δεν έχει αντικείμενο. Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Τέλος, σε ερώτηση για τη δραχμή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι δεν θέλει καν να το φανταστεί, ούτε ως κακό όνειρο, ως εφιάλτη.

«Αρραγές εθνικό μέτωπο»

«Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η αγορά θα γονατίσει την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και αν δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Δεν έχουμε καιρό για μικροκομματικά οφέλη, είτε είναι της κυβέρνησης είτε είναι της αντιπολίτευσης. Σήμερα προέχει το μέλλον της χώρας.

Ο κίνδυνος είναι ορατός μπροστά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αν πρυτανεύσει η λογική “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, είτε σε επίπεδο ηγεσιών, είτε σε επίπεδο πολιτών, θα είναι καταστροφικό για την ίδια τη χώρα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα