Σόιμπλε: Θα πάρει κάποιο χρόνο μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 15:41
UPD:18:31
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μία νέα συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ΜΝΙ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι αναμένει πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα είναι «πολύ δύσκολες» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ξέρω ήδη από τώρα: Αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Σόιμπλε στην Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας.

Για τον Σόιμπλε, η κατάσταση έχει «επιδεινωθεί σημαντικά» τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έληξε, υπενθύμισε ο Σόιμπλε, και οι νέες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης θα λάβουν χώρα σε μια «εντελώς νέα βάση και σε ένα πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί».

«Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, αναφερόμενος στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να ενταχθεί στον ESM και εξήγησε ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτημα από την Αθήνα, κατόπιν ο Γερούν Ντέισελμπλουμ να δώσει εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών και της βιωσιμότητας του χρέους, έπειτα να δοθεί η συναίνεση του Eurogroup ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και εφόσον αυτές καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο με όρους και υποχρεώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και από τον ΕSM.

Τελευταίο θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του και πάλι το Eurogroup.

Ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ωστόσο ότι σε αυτή την διαδικασία το γερμανικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει δυο φορές, μία προκειμένου να εγκρίνει την συμμετοχή της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις και μία προκειμένου να εγκρίνει την τελική απόφαση του Eurogroup.

«Πρόκειται για καθόλου εύκολη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας εμμέσως στο εάν είναι εφικτή μια συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τρίτο πακέτο βοήθειας, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι υπάρχει από γερμανικής πλευράς η διάθεση για συνομιλίες, υπενθυμίζοντας τη φράση της Καγκελαρίου ότι "η πόρτα παραμένει ανοιχτή" και επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, "με ηρεμία και σεβασμό στην απόφαση των Ελλήνων πολιτών", αλλά και το εάν θα υπάρξει αίτημα της Ελλάδας.

Διευκρίνισε ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, αλλά στη βάση του ESM.

Ο ίδιος πάντως, αναφερόμενος στην χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ που κανει λόγο για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους, μίλησε για κανονική διαδικασία του ΔΝΤ, όπως έγινε και τον Απρίλιο και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει πράγματι επιδεινωθεί, αποδίδοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε αναγκαίο ένα νέο "κούρεμα". "Αν πούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν το λύνουμε με νέο κούρεμα, υπάρχει η δυνατότητα μέσω μεταρρυθμιστικών μέτρων. Για αυτά, συμφωνήσαμε και τα προγράμματα", πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελλοντικά προγράμματα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν απολύτα σωστή τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι αυτή η βασική πεποίθηση εξακολουθεί να ισχύει.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα