Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 19:08
UPD:19:11
REUTERS/STAFF

Σημερινή φωτογραφία του γερμανικού DAX.

Ελλάδα και αυτοκινητοβιομηχανίες «χάλασαν» το κλίμα στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να κλείνουν με απώλειες, ανατρέποντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα. Μόνο o FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο, καθώς έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας διαβεβαιώνει ότι η έκθεση των τραπεζών της είναι μηδαμηνή.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 6.630 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,73% στις 11.099 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,97% στις 4.836 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,42% στις 385,46 μονάδες, μετά το χθεσινό +1,5% που επακολούθησε του -3,9% της Δευτέρας και της Τρίτης.

Στο ταμπλό, η BP κέρδισε 4,6%, στηρίζοντας και το θετικό πρόσημο του FTSE 100, καθώς κατέληξε σε συμφωνία για τις αποζημιώσεις που θα καταβάλει στις ΗΠΑ, εξαιτίας του ατυχήματος στον Κόλπο του Μεξικό το 2010.  

Στο +1,4% βρέθηκε η Dixons Carphone, μετά την ανακοίνωση ότι η μονάδα Connected World Services ήρθε σε συμφωνία με την Sprint, για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων στις ΗΠΑ. 

Στον αντίποδα, η Electrolux υποχώρησε κατά 11%, καθώς οι αμερικανικές αρχές εισηγήθηκαν τη διακοπή της διαδικασίας εξαγοράς της General Electric. 

Αρνητικά επίσης στην αγορά λειτούργησε και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρει την εκτίμηση ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο δίχως την επιμήκυνση των ωριμάσεων των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πιθανή διαγραφή χρέους, σε περίπτωση νέας αύξησης του δημόσιου χρέους και μη εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα