Εκτιμήσεις των γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο εξωτερικό που αφορούν την πορεία της τουριστικής κίνησης, τόσο για το 2005, όσο και για το 2006 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης παρουσιάστηκε και δημοσκόπηση της εταιρείας MRB σχετικά με την ικανοποίηση των αλλοδαπών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η MRB για λογαριασμό του ΕΟΤ, το 43,5% των ξένων επισκεπτών δηλώνει «απόλυτα ικανοποιημένοι» από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, και το 53,7% «μάλλον ικανοποιημένοι». Τα σημεία στα οποία οι ξένοι τουρίστες έμειναν λιγότερο ικανοποιημένοι από τις διακοπές τους στην Ελλάδα ήταν: υγιεινή/καθαριότητα, κόστος φαγητού, ασφάλεια δρόμων, κόστος διαμονής, κόστος διασκέδασης, ταξί. Ωστόσο, το 44,3% των επισκεπτών δεν βρήκε τίποτα κατώτερο των προσδοκιών του.
Όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι ξένοι επισκέπτες έμειναν «πολύ» ή «μάλλον» ευχαριστημένοι από την ευγένεια, το φαγητό και τη διαμονή στη χώρα μας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις οποίες οι ξένοι επισκέπτες δεν έμειναν και τόσο ευχαριστημένοι, ήταν οι τιμές, η υγιεινή και η οργάνωση.
Γενικότερα το 52,7% των ξένων επισκεπτών δηλώνει ότι οι διακοπές του ήταν «πολύ» ή «λίγο καλύτερες» από το αναμενόμενο, εκ των οποίων το 77% θα σκεφτόταν να ξανάρθει για διακοπές στη χώρα μας, ενώ το 98,9% «σίγουρα» ή «μάλλον» θα συνιστούσε τη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό».
Αναφερόμενος στην πορεία της τουριστικής κίνησης για το 2005, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι απο τις υπηρεσίες του εξωτερικού (γραφεία ΕΟΤ) διαπιστώνεται αύξηση 16% στην τουριστική κίνηση, ενώ οι πρώτες προβλέψεις για τη χρήση του 2006 κάνουν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 10,35%. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε δημοσιευμένα στοιχεία του ΙΤΕΠ, στα οποία εκτιμάται ότι το 2005 οι εισπράξεις θα αυξηθούν κατά 16% με 17%.
Ο κ. Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά παρέχουν ενδείξεις, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμα επίσημοι μηχανισμοί μέτρησης της τουριστικής κίνησης. Ανέφερε δε ότι σε αυτό το επίπεδο υπάρχει ένα έλλειμμα, προσθέτοντας ότι προωθείται τέτοιος μηχανισμός.
Κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι πλέον η Ελλάδα βαδίζει με ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής ανάπτυξης στον άξονα του τουρισμού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα γραφεία του εξωτερικού έχουν μετατραπεί σε μικρά στρατηγεία στην καρδιά των διεθνών τουριστικών εξελίξεων. Στο γραφείο του Λονδίνου γίνεται προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα, στο Παρίσι προωθείται ο πολιτιστικός τουρισμός, στη Φρανκφούρτη προωθείται ο οργανωμένος και ομαδικός τουρισμούς, ενώ το γραφείο του Μιλάνου αποτελεί τον διοικητικό κόμβο για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, θα καταθέσει πρόταση για υιοθέτηση κοινής τουριστικής πολιτικής.
Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος στάθηκε στα νομοσχέδια που προωθούνται αυτό το διάστημα. Οπως είπε, άμεσα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό αλλά και τον ιατρικό τουρισμό, ενώ στο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται οι πρωτοβουλίες για τον προσκυνηματικό τουρισμό, για το χωροταξικό στον τουρισμό, αλλά και για τις ειδικές μορφές τουρισμού (πχ προπονητικός τουρισμός).
Τέλος, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης ο πρόεδρος του ΕΟΤ Αριστείδης Καλογερόπουλος είπε πως αύριο είναι η καταληκτική ημερομηνία της κατάθεσης των πιστοποιητικών ασφαλείας στα χιονοδρομικά κέντρα (και συγκεκριμένα των μηχανισμών ανάβασης-Λιφτ). Όπως επισημάνθηκε, σε περίπτωση που δεν λάβουν πιστοποίηση ασφαλείας, τα χιονοδρομικά κέντρα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Πηγή ΑΠΕ