Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ελληνικό ζήτημα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, την οποία χρέωσε στην ελληνική πλευρά.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αύριο εκπνέει, ενώ πρόθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, όπως είπε.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα.
Ακόμη, χαμήλωσε τις προσδοκίες για ενδεχόμενο συμβιβασμό εντός της εβδομάδας, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ δεν ζήτησε να υπάρξει νέα Σύνοδος Κορυφής και πως η ίδια δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος να συγκληθεί. Άλλωστε, απέρριψε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κ. Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».
«Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.
Σημείωσε πάντως ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι αν ο ελληνικός λαός πει όχι στην πρόταση των θεσμών, δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα πρόκειται σαφέστατα για απόφαση κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Αναφορικά με τη ρήξη στις διαπραγματεύσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια.
Όπως είπε, υπήρχε κάθε διάθεση να υπάρξει υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο.
Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, η βασική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης.