Γ. Σταθάκης στη «Ν»: Αποτρέπεται η υφεσιακή πορεία της οικονομίας

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 14:55
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Του Γιώργου Σταθάκη, υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

«Η ίδια η επίτευξη της συμφωνίας έχει τεράστια σημασία, καθώς θα αποδεσμεύσει τους περιορισμούς που υφίσταται η ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή. Η δε σύνθεση των προτεινόμενων μέτρων αποτρέπει μια υφεσιακή πορεία, δημιουργώντας ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο.

Η φορολόγηση των πλουσιότερων εισοδηματικών στρωμάτων και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε άντληση 2,6 δισ. ευρώ. Επιτυγχάνουμε, έτσι, πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, χωρίς να παραβιαστεί οποιαδήποτε ‘’κόκκινη’’ γραμμή. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της συμφωνίας. Για τον λόγο αυτό επιμείναμε και πετύχαμε η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι σαφώς μικρότερη από αυτό το οποίο ήταν οι δεσμεύσεις του μνημονίου. Τα πλεονάσματα, τα οποία καλείται να παράξει η χώρα, είναι πολύ μικρότερα και αυτό καθιστά την προσαρμογή πολύ πιο εφικτή.

Παράλληλα, όμως, το σύνολο των όρων της συμφωνίας πρέπει να είναι κατάλληλο, ώστε αυτή να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά έχει θέσει με τόσο εμφατικό τρόπο μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το 2015-2016, τα μέτρα και τα δημοσιονομικά δεδομένα κ.ο.κ., αλλά έχει θέσει το θέμα της αναχρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα