Κίνδυνο «κακού συμβιβασμού» βλέπουν Γερμανοί οικονομολόγοι

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 13:26
UPD:13:27
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Για τον κίνδυνο «κακού συμβιβασμού» με την Ελλάδα προειδοποιούν Γερμανοί οικονομολόγοι, φοβούμενοι ότι ίσως δοθούν χρήματα στην Αθήνα χωρίς πραγματικά ανταλλάγματα. Εκτιμούν, εξάλλου, ότι ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια σταθερή λύση.

«Ενδέχεται να είναι ένας κακός συμβιβασμός που θα διαφέρει από τις βασικές αρχές της πολιτικής διάσωσης, δηλαδή την πληρωμή χρημάτων μόνο σε αντάλλαγμα συγκεκριμένων, εφαρμοσμένων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ.

«Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει κανείς να (…) ικανοποιηθεί απλώς με υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα βλάψει περαιτέρω τους κανόνες της νομισματικής ένωσης», πρόσθεσε.

Άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Αθήνα βασίζεται πάρα πολύ στις αυξήσεις φόρων και πολύ λίγο σε μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη. «Θα ήταν καλύτερο να αυξηθούν πιο γρήγορα τα όρια συνταξιοδότησης αντί οι εισφορές για το συνταξιοδοτικό σύστημα», υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντιγκ.

Παρόμοια άποψη έχει και ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν. «Η χώρα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας», δήλωσε στο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Ακόμη κι αν βρεθεί λύση σε αυτή την κρίση χρέους, δεν θα λυθεί το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. «Όμως είμαστε αρκετά μακριά από μια σταθερή λύση», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BayernLB, Γιούργκεν Μίχελς.

Ο Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να αποφύγουν οπωσδήποτε μια χρεοκοπία της χώρας. Τόνισε, ωστόσο, πως «οι κυβερνήσεις των χωρών πρέπει να ξεκαθαρίσουν στους ψηφοφόρους τους ότι ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας έχει χαθεί». Όπως είπε, «μόνο η Γερμανία έχει ήδη προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο να το παραδεχθεί κανείς».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα