Κομισιόν: Χωρίς εθνικό «σήμα» η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία

Η χώρα κατέλαβε την 26η θέση στην Ε.Ε. βάσει επιδόσεων σε internet, δίκτυα νέας γενιάς, δεξιότητες
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 13:57
UPD:13:57
REUTERS/YVES HERMAN

Στο κόστος ενδέχεται να οφείλεται μεταξύ άλλων η χαμηλή αφομοίωση των ευρυζωνικών επικοινωνιών από τη χώρα μας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που συγκροτούν την πορεία της χώρας στην ψηφιακή οικονομία, με υστέρηση της διείσδυσης του internet στον πληθυσμό, περιορισμένη χρήση δικτύων νέας γενιάς, καθώς και έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα με βάση τη συνολική βαθμολογία της στους δείκτες που μετρώνται (0,36) κατατάσσεται στην 26η θέση, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με μόνο δύο χώρες να έχουν χειρότερες επιδόσεις (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Οπως σημειώνεται από την Κομισιόν, ένας από τους λόγους που εξηγεί τη χαμηλή αφομοίωση των ευρυζωνικών επικοινωνιών θα μπορούσε να είναι το κόστος, αφού μια ευρυζωνική σύνδεση (χωρίς να είναι μέρος ενός πακέτου υπηρεσιών) στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 1,8% του μέσου ακαθάριστου εισοδήματος ανά κάτοικο, με το αντίστοιχο ποσοστό ως μέσο όρο στην Ε.Ε. να είναι 1,4%. Η χαμηλή διείσδυση επίσης, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στο γενικό πληθυσμό.

Την ίδια στιγμή στην έκθεση της Επιτροπής για το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πορεία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ασκείται κριτική για την αντιμετώπιση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό (θα έπρεπε να έχει 246 υπαλλήλους και πρακτικά έχει 176), ενώ σημειώνεται ότι η υπαγωγή της ΕΕΤΤ στον Κανονισμό Προμηθειών του Δημοσίου έχει οδηγήσει σε αυξημένη γραφειοκρατία και σε καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την επιλογή συμβούλων.

Ειδικότερα, από τις εκθέσεις της Ε.Ε. προκύπτουν τα εξής:

* Παρά το γεγονός ότι το 99% των ελληνικών νοικοκυριών καλύπτονται από σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις (ADSL), το 37% αυτών δεν έχει σύνδεση στο internet. Η διείσδυση του διαδικτύου στα νοικοκυριά το 2014 διαμορφώθηκε στο 63% (από 54% το 2013), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έχει φθάσει το 70%. Το 59% του πληθυσμού είναι τακτικοί χρήστες του internet, ενώ το 33% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18%). Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, ούτε μπορεί να συμβάλει στην ψηφιακή οικονομία. Στην κινητή ευρυζωνικότητα επίσης η Ελλάδα υστερεί. Η διείσδυση στον πληθυσμό είναι στο 41% (2014) όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος έχει φθάσει στο 72%.

* Πρόσβαση στα σταθερά δίκτυα νέας γενιάς (σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 30 Mbps για download) έχει μόνον το 34% των σπιτιών, πολύ κάτω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. που έχει φθάσει το 68%. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά τις επενδύσεις των παρόχων στα δίκτυα νέας γενιάς, λόγω της οικονομικής κρίσης. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι συνδέσεις σε σταθερά δίκτυα νέας γενιάς είναι στο 3%, όταν ο μέσο ευρωπαϊκός όρος έχει φθάσει το 26%.

* Μόνον το 45% των Ελλήνων διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και αυτό σύμφωνα με την Κομισιόν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από ειδικούς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. (1,4%).

* Η Ελλάδα υστερεί στις online τραπεζικές συναλλαγές και στις ηλεκτρονικές αγορές, (21% και 40% αντιστοίχως για τις δύο υπηρεσίες έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 57% και 63%), ενώ μόνον το 38% των χρηστών του internet έχει διεκπεραιώσει εργασίες με το Δημόσιο διαδικτυακά. Ωστόσο, οι χρήστες διαδικτύου στην Ελλάδα διαβάζουν ειδήσεις στο διαδίκτυο (85%), ακούν μουσική, παρακολουθούν ταινίες, παίζουν παιχνίδια (52%) και επικοινωνούν με φωνή ή βιντεοκλήσεις (45%) ή μέσω των κοινωνικών δικτύων (64%). Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σε ποσοστά υψηλότερα από ό,τι συνολικά στην ΕΕ.

* Σε επίπεδο επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται, η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της παραγωγικότητας. Στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες, όπως η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών (40%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%) είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (31% και 14%, αντίστοιχα).

Ωστόσο, είναι χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud (4,7%).  Επίσης λίγες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πωλούν online (9,1%) και ακόμη λιγότερες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (4,3%). Πάντως, όπως σημειώνεται, στις ψηφιακές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έχει βελτιωθεί η κατάταξη της χώρας από την 27η θέση πέρυσι στην 21η το 2014.

Στην έκθεση της Κομισιόν για την τηλεπικοινωνιακή αγορά γίνεται επίσης αναφορά στην υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Όπως σημειώνεται, η μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία έχει κάνει λιγότερο σημαντική την καταγγελία, η οποία ωστόσο δεν έχει αποσυρθεί.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα εδόθη χθες και η 8η έκθεση για την κινητή τηλεφωνία της Ericsson (Ericsson Mobility Report) που περιγράφει τις εξελίξεις στην αγορά της κινητής σε συνδυασμό με εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της. Βάσει αυτής, μέχρι το 2020 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί smartphones (έξυπνα κινητά τηλέφωνα), ενώ η κάλυψη σε κινητή ευρυζωνικότητα θα φθάσει το 90%. Οι συνδρομές smartphone θα υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2020, φτάνοντας τα 6,1 δισ. Η κυκλοφορία βίντεο μέσω των κινητών θα αυξάνεται 55% ετησίως μέχρι το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα