Spiegel: Σόιμπλε, ο αυστηρός παιδαγωγός της Ευρωζώνης

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 13:21
UPD:13:22
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Το Spiegel δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα ένα ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από 25 χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες της γερμανικής ενοποίησης χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ σήμερα δεν τηρεί παρόμοια στάση.

 

Στο επίκεντρο του γερμανόφωνου Τύπου βρίσκονται σχόλια και ρεπορτάζ για τη χθεσινή διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα ένα ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από 25 χρόνια ήταν από τους πρωτεργάτες της γερμανικής ενοποίησης χωρίς να υπολογίζει το κόστος, ενώ σήμερα δεν τηρεί παρόμοια στάση.

Το Spiegel γράφει: «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας του τότε είναι η Ελλάδα του σήμερα. Η χώρα βρίσκεται οικονομικά στο τέλος. Αντί να κάνει τα πάντα και να προωθήσει “την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς” της ενωμένης Ευρώπης, το υπουργείο του Σόιμπλε επεξεργάζεται σχέδια για ένα Grexit και προτρέπει και άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιδίδεται στον ρόλο του πρωτοπόρου υπερασπιστή και αυστηρού παιδαγωγού. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πράξεις.»

Και λίγο παρακάτω το άρθρο σημειώνει: «Ναι, η Ελλάδα βρέθηκε μόνη της σε αυτή την κατάσταση. Ναι, οι φορολογούμενοι άλλων κρατών πρέπει γι’ αυτό τον λόγο να πληρώσουν προκειμένου να βοηθήσουν να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση. Αλλά αυτές οι χώρες έχουν τα χρήματα. Η Βαυαρία, η Έσση ακόμα και το Σλέσβιχ Χόλστάιν πλήρωναν για χρόνια για τη Σαξονία Άνχαλντ, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο. Και μόνο στενόμυαλοι επαρχιώτες θεωρούν πως τα χρήματα αυτά δεν επενδύονται σωστά. Το ότι ο Σόιμπλε θέλει τόσα παρακάλια οφείλεται προφανώς στην αυξανόμενη αντιπάθεια για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής κυβέρνησης. Θα ήταν καλά εάν ο Σόιμπλε συμπεριφερόταν με το πνεύμα που συμπεριφέρθηκε πριν από 25 χρόνια. Εάν όχι, θα ήταν καλύτερα η Άγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείκνυε αυτό που μέχρι σήμερα όλοι της αρνούνται: ότι είναι μια μεγάλη Ευρωπαία με όραμα».

Η Frankfurter Rundschau αναφέρεται στη στάση του Γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απέναντι στην Ελλάδα. «Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι οι γερμανικές οικογένειες και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν για «μια κυβέρνηση εν μέρει κομμουνιστική». Μπράβο, κύριε Γκάμπριελ, μπορεί να πει κανείς σκωπτικά. Είναι φοβερό σε τι επίπεδο γίνονται οι συζητήσεις στη Γερμανία. Στην Αθήνα έγιναν πολλά λάθη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον όμως έγιναν επίσης λάθη! Η λύση στο πρόβλημα του χρέους δεν είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτική με περικοπές συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ εις βάρος των φτωχότερων Ελλήνων. Οφειλέτες και δανειστές θα πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση», γράφει η εφημερίδα.

Η Μέρκελ δεν θέλει αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung γράφει: «Τα συχνά τηλεφωνήματα μεταξύ της Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν έναν ακόμα λόγο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Γερμανία ευθύνεται για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός Grexit. Και μόνο για αυτό τον λόγο η Μέρκελ θα μάχεται μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει με κάποιο τρόπο την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Στους πολιτικούς κύκλους στο Βερολίνο δεν αποκλείει κανείς ότι μετά από μια κρατική χρεοκοπία θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιγερμανικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες. Όμως, μια άνευ όρων οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα έτσι όπως τη ζητάει ο Τσίπρας δεν τη συζητάει η Μέρκελ και δεν θα μπορούσε άλλωστε να την επιβάλει στο κόμμα της».

Η αυστριακή Der Standard γράφει για το ίδιο θέμα: «Οι διαφορές ουσίας δεν βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναγνωρίσει τις αρχές που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Από το 2010 έχει επιβληθεί από το Βερολίνο μια ηγεμονική ματιά στην ευρωκρίση. Σπάταλες, κρατικές μηχανές και έλλειψη ανταγωνισμού είναι οι κύριες αιτίες για τη δυστυχία στην ήπειρο. Το ότι η κρίση των τραπεζών βρισκόταν στο επίκεντρο των περισσότερων σχεδόν πτωχευμένων κρατών (Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λεττονία) αγνοείται.»

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα