Βρυξέλλες: «Αμοιβαίες υποχωρήσεις» για να βρεθεί κοινός τόπος

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 13:34
UPD:13:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

του Νίκου Μπέλλου

Βρυξέλλες

Οι δύο πλευρές θα χρειαστεί να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, υπογράμμιζαν κοινοτικές πηγές σήμερα στις Βρυξέλλες, αναφερόμενες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και συνεχίζονται στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι παρά τις χθεσινές εντατικές συζητήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμη μακριά από μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, θα ενταθούν σήμερα από το απόγευμα και αυτό είναι ελπιδοφόρο στοιχείο, χωρίς, όμως, να προδικάζεται το αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πιο δύσκολες γιατι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση χρόνου. Για να προλάβει το Εurogroup να λάβει αποφάσεις στις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ιδανικά σήμερα ή το αργότερο στη διάρκεια της αυριανής ημέρες. Στη συνέχεια η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών μελών θα πρέπει να ετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και ομάδα τεχνοκρατών, έχει υποβάλει προτάσεις για τη γεφύρωση της διαφοράς στο δημοσιονομικό τομέα, ωστόσο ζητάει σαφείς γραπτές εγγυήσεις από τους εταίρους για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες στις Βρυξέλλες συμμετέχουν και οι τρεις θεσμοί, δηλαδή η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, το οποίο είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και επέστρεψε σ’ αυτές προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Μάλιστα κύριος διαπραγματευτής του διεθνούς οργανισμού είναι ο Πολ Τόμσεν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα