Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

Διχασμένοι οι επενδυτές στη Ν. Υόρκη
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:57

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια διέκοψαν την επταήμερη ανοδική κούρσα τους χθες καθώς η συνεχιζόμενη ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ άρχισε να υπονομεύει τις μετοχές μεγάλων εξαγωγέων, κυρίως στους τομείς αυτοκινήτου και φαρμάκων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά 16 μηνών ενδοσυνεδριακά πριν υποκύψει σε πωλήσεις ρευστοποίησης.

Αναλυτές επισήμαναν, ωστόσο, πως η αγορά είχε ανάγκη κάποιας διόρθωσης έπειτα από την μεγάλη άνοδο των προηγούμενων συνεδριάσεων και πως το ευρώ προσφέρει την καλύτερη δικαιολογία για την αποκόμιση κερδών.

Οικονομολόγοι, πάντως, τόνισαν πως το ευρώ θα αρχίσει σταδιακά να αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για την αγορά, ειδικά όσο θα πλησιάζει τα 1,30 δολάρια. Αναλυτές εκτιμούν πως το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει κατά 15% φέτος έναντι του ευρώ, προοπτική καθόλου ευοίωνη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Η απόφαση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει τις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών - με αιτιολογικό τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ - ήταν ενδεικτική του κλίματος που αρχίζει να διαμορφώνεται για ορισμένους κλάδους του χρηματιστηρίου.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: GlaxoSmithKline (-1,6%), Roche, Novartis (+0,35%), Euronext (+6%), Next (+10,5%), British Airways (+4,8%).

Στη Wall Street οι επενδυτές διχάσθηκαν ανάμεσα σ΄ αυτούς που προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη και σε όσους συνέχισαν να τοποθετούνται ειδικά σε μετοχές τεχνολογίας, εξ ού και η διαφορετική κατεύθυνση που ακολούθησαν οι δύο μεγάλοι δείκτες της αγοράς, ο Dow Jones και ο Nasdaq Composite. Εμπειρογνώμονες της αγοράς, όπως ο Νταν Μακμάχον της CIBC World Markets Inc, ανέφερε την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων πως οι μετοχικές τιμές είναι πλήρως αποτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα στον απόηχο της κούρσας που έφερε τους δείκτες στα ψηλότερα επίπεδα της διετίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 5,41 μονάδες, ποσοστό 0,05%, φθάνοντας στις 10.538,66 μονάδες. Με άνοδο 10,01 μονάδων, ποσοστό 0,49%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.057,37 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, την επόμενη εβδομάδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα