Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2004 07:01
UPD:07:43

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αποτύχει να εμποδίσει την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών. Μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co. οδηγούσαν την πτώση.

«Πράγματι, η κατάσταση είναι δύσκολη για τους εξαγωγείς τη στιγμή που το δολάριο υποχωρεί», ανέφερε ο Takeshi Yamaguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 100 δισ. δολ. σε μετοχές με την Sumitomo Mitsui Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι εξαγωγείς θα φθαρούν από την περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,3% φθάνοντας στις 10.782,44 μονάδες, τη στιγμή που ο Topix υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 1.052,59 μονάδες στις 12:55' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας έχανε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 89,06 μονάδες.

Ανοδικά κινείτο ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ για όγδοη ημέρα, σημειώνοντας κέρδη συνεχώς, σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Οι μετοχές της HSBC Holdings Plc οδηγούσαν την άνοδο, καθώς αισιοδοξία επικρατεί ότι το αδύναμο δολάριο θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Στη Ν. Κορέα οι μετοχές της Samsung Electronics Co. κινούντο ανοδικά οδηγώντας τον δείκτη Kospi σε κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών. Χρηματιστηριακοί οίκοι, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse First Boston, εκτιμούν ότι τα κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο θα ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ (σε τριμηνιαία βάση) αυτόν τον μήνα.

Στην Αυστραλία οι μετοχές της BHP Billiton και WMC Resources Ltd. σημείωναν απώλειες μετά την πτώση των συμβολαίων για χαλκό, από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, αλλά και τη μεγάλη υποχώρηση του νικελίου σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Οι δείκτες στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και τη Μαλαισία κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι δείκτες στις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία σημείωναν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα