Market beat: Μεταξύ θετικής και αρνητικής φόρτισης το επενδυτικό φρόνημα λόγω S&P & διαπραγμάτευσης

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 10:28
UPD:10:30
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι θεσμικοί σήμερα έχουν φρόνημα που διαφέρει από των προηγούμενων ημερών και διαμορφώνεται από δυο κύρια αντικρουόμενους παράγοντες. Αναφερόμαστε στην ανακούφιση – δικαίωση όσων δεν είχαν «αγοράσει» το χειρότερο σενάριο, αλλά συμφωνώντας με τη στήλη, περίμεναν να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης που αφορά στην σύγκληση των απόψεων της Αθήνας και των πιστωτών.  Αυτό έγινε χθες σταδιακά αρχίζοντας με τον τρόπο υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του κ Τσίπρα μετά το πέρας της συνάντησης με Ολάντ και Μέρκελ. Υπήρξαν επίσης κάποιες νύξεις από τον υπουργό επικρατείας πως δεν θα ήταν δυνατό να μην δεχθεί η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα +1%  αντί του +0,75% αν αυτό θα έδινε τέλος στο αδιέξοδο των συνομιλιών. Από την πλευρά της Ευρώπης ήρθαν και οι δηλώσεις που επικεφαλής του Eurogroup   Γερούν Ντέισελμπλουμ για λίγα εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα. Στο Eurogroup της 18 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα. Η λύση μοιάζει να είναι μια παράταση του ισχύοντος προγράμματος δηλαδή μια πλήρης επιβεβαίωση της θέσης που πρόβαλε η στήλη πως έχει βρεθεί τρόπος για να κλωτσήσουν το πρόβλημα παρακάτω οι πιστωτές και η Αθήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αλλά σήμερα εκτός της ανακούφισης υπάρχει και η αρνητική έκπληξη και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια κίνηση που δεν την ανέμενε η αγορά.  Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες αιφνιδίως η Standard & Poor's, στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική, «δεδομένου του ρίσκου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες», όπως ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.

Σαν να μην έφταναν αυτά για το μίγμα των παραμέτρων που θα διαμορφώσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ήρθε και η απόφαση μέσω τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ. Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δις ευρώ. Κάποιοι από χθες άρχισαν να εκφράζουν ανησυχία γύρω από το ύψος του ορίου θεωρώντας πως η ΕΚΤ περιμένει μεγάλες εκροές κεφαλαίων την επόμενη βδομάδα άρα δεν προβλέπει πρόοδο στη διαπραγμάτευση και επιπλέον νευρικότητα για τους καταθέτες.

Αυτά θα καθορίσουν σήμερα την τάση και το ποσοστό συμμετοχής στης συναλλαγές

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο της τεχνολογίας και των τραπεζών, καθώς και τις θετικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν την Τετάρτη ένα ράλι ανόδου. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,33% στις 18.000,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,25% στις 5.076,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,20% στις 2.105,69 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη 3,7% σημείωσε Netflix, η οποία χτες έκλεισε στα ιστορικά υψηλά της, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση θα αποφασίσει τη διάσπαση της μετοχής, προκειμένου να ενισχύσει την εμπορευσιμότητά της.

Ανοδικά κατά 1% έκλεισε και η Target, μετά την ανακοίνωση ότι αυξάνει το τριμηνιαίο μέρισμά της στα 56 σεντς ανά μετοχή, ενώ διπλασίασε το ποσό που θα διατεθεί για το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

Στο +1,1% βρέθηκε η Apple, μετά τη νέα υπηρεσία μουσικής που ανακοίνωσε. Το «Apple Music», η μουσική συνδρομητική υπηρεσία, θα γίνει διαθέσιμη στις 30 Ιουνίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τον καλύτερο τρόπο διέκοψαν το εξαήμερο πτωτικό σερί τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας χθες με σημαντικά κέρδη, εν όψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία έδωσε τελικά κάποια θετικά σημάδια για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 1,13% στις 6.830 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 2,40% στις 11.265 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,75% στις 4.889 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,80% στις 390,78 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες έως 0,5%. 

Στο ταμπλό, η HeidelbergCement σημείωσε κέρδη 4,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι ο στόχος του διπλασιασμού των λειτουργικών κερδών έως το 2019 παραμένει, καθώς η διαδικασία μείωσης του χρέους έχει ήδη αποδώσει. 

Ανοδικά κατά 4,4% έκλεισε και η J Sainsbury, η οποία αν και ανακοίνωσε πτώση εσόδων 2,1% το τρίμηνο που έληξε στις 6 Ιουνίου, η μείωση ήταν μικρότερη του αναμενομένου. 

Στον αντίποδα, η AMS υποχώρησε κατά 22%, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι έχασε ως πελάτη της την Apple.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,9% καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Απρίλιο του 2015, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι η παραγωγή θα ενισχυόταν κατά 0,4%

ΧΑ

Μια ακόμη ημέρα πτώσης στον Χρηματιστήριο Αθηνών προστέθηκε στο «παθητικό» της διαπραγματεύσης, με την αβεβαιότητα που υπάρχει να κάμπτει ακόμη και τις αγοραστικές δυνάμεις που εκδηλώνονται στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,08% στις 761,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 773,33 μονάδες και η χαμηλότερη στις 756,20. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,29% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 62,26 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 2,67 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η αγορά δείχνει ιδιαίτερα ευμετάβλητη σε κάθε είδους πληροφορία, διαρροή ή και δήλωση αξιωματούχου που έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Έτσι, χθες ξεκίνησε καταγράφοντας κέρδη έως και τις 773 μονάδες, αλλά η αβεβαιότητα για την συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μερκελ και Φρανσουά Ολάντ, άλλαξε επί τα χείρω το επενδυτικό κλίμα.

Αρνητικά επίσης λειτούργησε στην αγορά το σχόλιο του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, ότι οι τελευταίες προτάσεις που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται σε όσα είχαν συμφωνήσει την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ  οι διαφωνίες εστιάζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα. 

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι 20 εισηγμένων στο ΧΑ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του 4ου επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει η ΕΧΑΕ.  Φέτος, στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν 20 εισηγμένες στο Χ.Α., εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν με διαχειριστές κεφαλαίων. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 460 συναντήσεις, που κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων, με τις μετοχές της Eurobank  να κλείνουν στο -6,82%, της Εθνικής στο -5,61%, της Alpha Bank  στο -5% και της Πειραιώς στο -4,56%. Επίσης, πτωτικά έκλεισαν και οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (-3,61%), της Ελλάκτωρ (-3,03%), της Aegean Airlines (-2,90%), της Viohalco (-2,42%), του ΟΛΠ  (-2,09%) και του ΟΤΕ (-2,08%).

Αντιθέτως, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+3,58%), της Grivalia Properties (+2,88%), του ΟΠΑΠ (+2,40%), της Coca Cola HBC (+1,26%), της ΕΥΔΑΠ (+0,36%) και της ΕΧΑΕ (+0,21%).

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,28% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18%. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-5,50%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών-Αναψυχής (+1,89%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε σε όσα από την αρχή της βδομάδας δηλώσαμε: Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!

Για τη στήλη οι 234 μονάδες είναι μέσα στην περιοχή που ορίζουμε ως προ τελευταία ζώνη χαμηλών των τελευταίων τριών ετών. Αυτή ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227  που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης  τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.

Την Τρίτη εστιάζοντας στις υποστοιβάδες της ζώνης στήριξης που χονδρικά αναφέραμε τη Δευτέρα υπογραμμίσαμε ότι: Ο δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στην συσσώρευση που πραγματοποίησε στις συνεδριάσεις της 27/3 όταν έκλεισε στις 227,09 με μέγιστο τις 230,63 και ελάχιστο στις 224,05.  Την επόμενη συνεδρίαση στις 30/3 έκλεισε στις 228,29 με μέγιστο τις 228,29 και ελάχιστο στις 222,76. Στις 31/3  έκλεισε στις 230,00 με μέγιστο τις 236,56 και ελάχιστο στις 229,14. Στην πρώτη συνεδρία του Απριλίου (1/4) ο 25άρης έκλεισε στις 227,36 με μέγιστο τις 231,51 και ελάχιστο στις 225,45. Την επόμενη 2/4 έκλεισε στις 229,56 με μέγιστο τις 230,18 και ελάχιστο στις 225,94.

Σήμερα οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Αλλά η στήλη διαφωνεί με την αισιοδοξία των επενδυτών στα παράγωγα και υπενθυμίζει ότι υπάρχει η  υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες αιφνιδίως η Standard & Poor's, στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική,  και απομακρύνεται το άγχος για πιθανή ρήξη της Αθήνας και των πιστωτών. Άρα έχοντας σαν δικαιολογία την έκθεση της S&P και με τη βεβαιότητα πως υπάρχουν περιθώρια για άνοδο των τιμών σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, όταν θα επισημοποιηθεί η συμφωνία, οι παράγοντες που κινούνται με βραχυπρόθεσμων οριζόντων βάση αν είναι αδύναμοι οι ρυθμοί συναλλαγών θα πιέσουν.

Η αναφορά των τιμών κλεισίματος και του μέγιστου και ελάχιστου την περίοδο συσσώρευσης του 25άρη από τις 27 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου έγινε για να τονιστεί ότι από τις υποστοιβάδες  φαίνεται πως ο δείκτης αντέχει να φθάσει ως τις 224 μονάδες χωρίς να εγκαταλείψει τη ζώνη στήριξης μεταξύ των 227 και 237 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, καθώς φάνηκε ότι το επενδυτικό κοινό ενθαρρύνεται από τα κέρδη στη Wall Street, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας μετά την είδηση πως η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Η Κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αποφάσισε επίσης, μείωση του επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1,50% για να αντισταθμίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας του Συνδρόμου Μέσης Ανατολής του Αναπνευστικού.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%. Ο Nikkei στο Τόκιο ανέβηκε 1,5%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 1,2% και Kospi της Νότιας Κορέας ένα +0,5%. Ο Shanghai Composite Index αντιστάθηκε στην τάση και έχασε 0,3%.

Οι επενδυτές αναμένουν από την Κίνα τη βιομηχανική παραγωγή για το Μάιο, τις λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία για τις επενδύσεις που θα γίνουν αργότερα, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Μόνο οριακές βελτιώσεις αναμένονται, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες για επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο.

Η Wall Street είχε υποστεί πιέσεις ένα μεγάλο μέρος της εβδομάδας, γιατί το κλίμα επιβάρυναν οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, και από τους φόβους ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Το ευρώ ήταν κάτω 0,3% στα  1,1287 δολάρια. Το κοινό νόμισμα έχει κερδίσει 1,7% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, σε αυτό βοήθησε μια συνεχής άνοδος στις αποδόσεις του χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Οι αποδόσεις του 10ετούς Γερμανικού Bund αυξήθηκαν φθάνοντας πάνω από το 1% στη διάρκεια της νύχτας, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο,  γιατί ανέβηκαν οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτή ήταν η βάση της ανόδου δύο μηνών των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα παγκόσμια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Η Δήμητρα Βασιλακοπούλου της Attica Wealth Management

Από τα όρια της κατάθλιψης που βρισκόταν προ τριμήνου η Ελληνική Κεφαλαιαγορά έφτασε αισίως στα όρια της γραφικότητας. Η αβεβαιότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και η Αγορά στηρίζεται στο ρητό ότι "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία". Η εικόνα ωστόσο της Αγοράς δεν αντανακλά την ταλαιπωρία των τελευταίων μηνών και σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί ένα ενδεχόμενο Ελληνικό "ατύχημα".

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά άνω των 700 μονάδων, σε απόσταση ασφαλείας από τα χαμηλά επίπεδα των 471 μονάδων του Ιουνίου 2012, που το σκηνικό παρουσίαζε πολλές ομοιότητες. Στο μέτωπο των Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων η εικόνα είναι παρόμοια, με την απόδοση του δεκαετούς να ανέρχεται στο 11,4%, σε αξιοπρεπή επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 όταν και άγγιξε το 30%.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση της Χώρας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Όσο και αν η μιζέρια της πτώσης του βιοτικού επιπέδου δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε, ότι  έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις και έχουν μπει τα θεμέλια για να λειτουργήσει η Χώρα μας στα πρότυπα του Δυτικού Κόσμου. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μόλις πριν από 14 μήνες η Ελλάδα είχε καταφέρει να αντλήσει μέσω Κρατικών και Εταιρικών εκδόσεων ομολόγων περίπου €20 δισ. Τα έντοκα γραμμάτια ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και η ανάπτυξη δεν ήταν ευσεβής πόθος αλλά γεγονός, όπως αποδείχθηκε με τα στοιχεία του ΑΕΠ του δευτέρου εξαμήνου 2014.

Ακόμα και η ανεργία έδειξε σημάδια βελτίωσης και αλλαγή τάσης. Τέλος από τα διπλά ελλείμματα καταφέραμε να περάσουμε στα διπλά πλεονάσματα (προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών).

Με εντατικοποίηση της προσπάθειας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων η εικόνα που τώρα μας φέρνει σκοτοδίνη μπορεί να αλλάξει άρδην. Η "διαπραγμάτευση" των τελευταίων μηνών μπορεί να αποφέρει θετικά στοιχεία, όπως ο περιορισμός των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και μία αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποφέρουμε από αυτοκτονικές τάσεις και ότι το πολιτικό προσωπικό της Χώρας θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε η αναβολή πληρωμής δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αποτελέσει τη μοναδική ομοιότητα που θα μείνει στην ιστορία μεταξύ της Ελλάδας και της Αφρικανικής Ζάμπια.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης συνεχίζεται στην Ασία και τον Ειρηνικό

Το NZD υποχώρησε κατά 2,7% έναντι του USD μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας που εξέπληξε τις αγορές με μείωση των επιτοκίων 25bp σήμερα και σηματοδότησε την περαιτέρω χαλάρωση. Περιμένουμε μια άλλη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Η Τράπεζα της Κορέας αποφάσισε επίσης να μειώσει το επιτόκιο της κατά 25bp στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% που είναι σήμερα. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων ασιατικών νομισμάτων πριν από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις σήμερα που παρακολουθούνται στενά, όπου αναμένουμε μια μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,4%.

Στην Κίνα, το Μάιο η βιομηχανική παραγωγή IP αυξήθηκε ελαφρώς στο 6,1% y / y και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10,1%. Παρά το ξεπούλημα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ανέβηκαν από τις ελπίδες για την κρίση  στην Ελλάδα. Η αποτυχία να συμφωνήσουνε αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα καθιστούσε δύσκολο να έχουμε μια ομαλή επίλυση πριν από το τέλος του Ιουνίου. Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα, αλλά κινεζικές μετοχές ήταν σε πτώση. Ο Nikkei ανέβηκε +1,4%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ολοκληρώθηκε περίπου στη 1 π.μ. σε εποικοδομητικό κλίμα στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.  Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Στην ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησής του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες αιφνιδίως η Standard & Poor's,στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική, «δεδομένου του ρίσκου περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και τις ελληνικές τράπεζες», όπως ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.

Σε σημαντική αύξηση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρω, με αποτέλεσμα να φθάσει πλέον τα 83 δισ. ευρώ.

Με διαχειριστές κεφαλαίων θα συναντηθούν στο πλαίσιο του 4ου επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη εκπρόσωποι από είκοσι εισηγμένες. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτικών οίκων για τις Ελληνικές εταιρείες παραμένει υψηλό και αυτό οφείλεται στις ικανότητες των εταιρειών οι οποίες, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, μπορούν να διατηρούν τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό και να δραστηριοποιούνται με επιτυχία διεθνώς.

Δυνατή εξακολουθεί να είναι μία συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters. Όπως εκτίμησε κ. Ντέισελμπλουμ, μένουν μόνο μερικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά πρέπει να πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες από τα θεσμικά όργανα, πριν πραγματοποιηθεί το Eurogroup.

Η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt. Όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η κ. Μέρκελ είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος. Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως τονίζει η Die Welt.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών. 

Τη διαγραφή των μετοχών της Καθημερινή Α.Ε. από το Χρηματιστήριο Αθηνών ενέκρινε χθες η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κόστος παραμονής της εταιρείας στο Χ.Α. και την απουσία των ωφελειών από τη διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά λόγω και της χαμηλής διασποράς των μετοχών της.

Νέα εταιρική ταυτότητα και νέο website διαθέτει πλέον η Intracom Holdings. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ανανεωμένη επικοινωνιακή ταυτότητα της εταιρείας αντανακλά τη στρατηγική της δέσμευση για ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στην έξυπνη οικονομία, λειτουργώντας με ακεραιότητα σε όλο το επιχειρησιακό οικοσύστημά της».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2015 έκλεισε το πετρέλαιο σήμερα, μετά τη νέα πτώση που σημείωσαν τα αποθέματα. Ανοδικά, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψε και ο χρυσός. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,8%, στα 1.186,60  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,1%, κλείνοντας στα 61,43 δολάρια το βαρέλι.

Για «μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» κάνει λόγο σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και αναφέρεται στους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική υπόθεση. Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.

Tη διαβεβαίωση πως η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρηθεί σε σταθερή τροχιά έδωσε ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φινλανδία. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό και διαβεβαίωσε πως η νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί σε σταθερή πορεία.

Πάνω από το 1% αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds), για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω αύξησης της προσφοράς και ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα