Γερμανία : Μείωση της ανεργίας τον Δεκέμβριο

Πέμπτη, 08 Ιανουαρίου 2004 12:59

ΜΕΙΩΣΗ, για τέταρτο μήνα τον Δεκέμβριο μετά την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για την προσωρινή απασχόληση, σημείωσε η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, εποχιακώς προσαρμοσμένος, διαμορφώθηκε στους 21.000 έναντι του Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Νυρεμβέργη. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 10,4% και στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου ένα έτος από 10,5%.

«Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο», ανέφερε ο Otmar Lang, οικονομολόγος στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank AG, στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας : «Δύο είναι οι λόγοι που μειώθηκε η ανεργία. Ο πρώτος είναι τα μέτρα της κυβέρνησης και ο δεύτερος η προσοχή που επέδειξαν οι εταιρείες στο θέμα των απολύσεων».

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από την ύφεση πέρυσι, ήταν το αποτέλεσμα των εξαγωγών. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, βασίζεται στη μείωση των φόρων και την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, προκειμένου να μειώσει την ανεργία και να τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες συμμετέχουν περισσότερο από το ήμισυ στην οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση Σρέντερ εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι 2%.

Αυτό που απαιτείται για την ανάπτυξη, είναι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ απειλεί τις εξαγωγές και καθιστά τα γερμανικά προϊόντα ακριβότερα εκτός χώρας.

Το ευρώ την Τρίτη έκανε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου φθάνοντας στο 1,2812, ενώ συνολικά το 2003 αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 20%. Τελευταία διαπραγματεύθηκε στο 1,2573 δολ.

Ο δείκτης ανεργίας, βάσει των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρέμεινε αμετάβλητος στη Γερμανία στο 9,2% τον Δεκέμβριο. Τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει στο 9,3%, αλλά ήταν στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, μετά την Ισπανία και τη Γαλλία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα