Κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 21:19
UPD:21:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο κ. Σαββάκης (φωτ. αρχείου) ανέφερε ότι ενώ η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση και παρότι η πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγική βάση, το κλίμα αβεβαιότητας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την αύξηση των εξαγωγών.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, κάνοντας λόγο για απραξία, γενικόλογες και αντιφατικές τοποθετήσεις υπουργών και άκρως αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Εξαγωγικές Πιστώσεις και Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις», ο κ. Σαββάκης ανέφερε ότι ενώ η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα για την έξοδο από την οικονομική κρίση και παρότι η πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγική βάση, το κλίμα αβεβαιότητας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την αύξηση των εξαγωγών, ενώ – όπως ισχυρίστηκε – το επίπεδο αναξιοπιστίας της χώρας, λειτουργεί ακόμα περισσότερο αποτρεπτικά για το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

«Η απραξία των τελευταίων έξι μηνών, οι γενικόλογες και ταυτόχρονα αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι άκρως αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως η επιβολή φόρου 26% στις συνήθεις συναλλαγές με τις βαλκανικές χώρες, αποτελούν μερικούς μόνον από τους λόγους, που συνηγορούν και ερμηνεύουν τα αδιέξοδα της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την αδυναμία αύξησης των εξαγωγών», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Παράλληλα, εκτιμά, ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, και – όπως είπε - αν συμβεί, θα έχει τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες. «Δεν κατανοούμε πως είναι δυνατόν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην αντιλαμβάνονται ότι ευθεία ή έμμεση αναφορά στην έξοδο από την Ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε κατά διάνοια διαπραγματευτική απειλή για τους δανειστές μας. Μου είναι αδύνατον να σκεφθώ ότι δεν έχει κανείς προσμετρήσει τις πραγματικά τραγικές συνέπειες για τους ήδη ανέργους συμπολίτες μας, για την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, από μια πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ», επεσήμανε.

Είπε ακόμα ότι για την αναθέρμανση και την υποστήριξη της εξαγωγικής δράσης της Ελλάδας, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός των εξαγωγικών πιστώσεων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν εν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να έχουμε εξαγωγικές πιστώσεις σε μια εποχή κατά την οποία αυτές αποτελούν ένα από τα κυριότερα εργαλεία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες χρειάζονται άμεσα υποστήριξη στο πεδίο των εξαγωγικών πιστώσεων, αφού – όπως είπε – η Ελλάδα παράγει προϊόντα πραγματικά υψηλής ποιότητας, τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα, πιστοποιημένα, και κυρίως, προϊόντα που συμμορφώνονται με τις αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα