Roadshow: Επαφές εισηγμένων εταιρειών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Ανοικτή πρόσκληση σε Αμερικανούς και Βρετανούς επενδυτές
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 13:40
UPD:13:41

Αιχμηρά είναι τα ερωτήματα που δέχονται από τους ξένους επενδυτές οι εκπρόσωποι των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών  που συμμετέχουν στο roadshow  στο Λονδίνο και  στο Επενδυτικό Forum της Νέας Υόρκης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

«Ετοιμοπόλεμοι» να απαντήσουν στα αιχμηρά ερωτήματα που μετά βεβαιότητος αναμένουν να δεχτούν από τους ξένους επενδυτές δηλώνουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχουν στο 4ο Επενδυτικό Forum, που συνδιοργανώνουν ο Ομιλος Χρηματιστηρίου και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Μία πρώτη γεύση ελήφθη στο χθεσινό roadshow που διοργάνωσε η UBS στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και στο οποίο υπήρχε και ελληνική συμμετοχή τραπεζών και άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων. Το πρώτο ερώτημα σχεδόν όλων των ξένων διαχειριστών, ιδιαίτερα προς τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, αφορούσε την ύπαρξη plan B σε περίπτωση Grexit. Η απάντηση όλων ήταν πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Πέραν αυτού, σειρά ερωτήσεων αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις, πιθανές επικείμενες εκλογές, τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οσον αφορά ειδικότερα τις τράπεζες, τα κύρια ερωτήματα εστίαζαν στη ρευστότητα των τραπεζών, υπήρξε αναγνώριση της κεφαλαιακής επάρκειας αυτών, αλλά και ανησυχία για το credit negative των ελληνικών ομολόγων, που αποδυναμώνουν τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως παράλληλα με τις παραπάνω εκφρασμένες ανησυχίες και προβληματισμούς, οι εκπρόσωποι των ξένων funds δηλώνουν έτοιμοι να επενδύσουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς αποτιμήσεων. Επιμένουν όμως στο ότι αναμένουν σοβαρές ενδείξεις άρσης της πολιτικής αβεβαιότητας.

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα αναφερθούν σήμερα, σε ειδική παρουσίαση στο πλαίσιο του forum της Νέας Υόρκης, οι κ.κ. Ηλίας Λέκκος, Group Chief Economist του Ομίλου Πειραιώς, και Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος Ομίλου Eurobank.
Παράλληλα ξεκινούν τα one to one meetings ξένων διαχειριστών με εκπροσώπους των 23 εισηγμένων επιχειρήσεων που δίνουν φέτος το «παρών» σε αυτή τη συνάντηση.

Ξεπερνούν τα 550 τα ήδη κλεισμένα ραντεβού, ενώ ενδιαφέρον έχουν δύο ακόμα σημεία: Πολλές επιπλέον συναντήσεις προκύπτουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ενώ ήδη έχουν κανονιστεί «επαναλήψεις» επαφών ξένων διαχειριστών με υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, αυτή τη φορά στην Αθήνα, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω forum.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 60% των funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συναντηθούν με εισηγμένες εταιρείες συμμετέχει είτε για πρώτη φορά είτε μετά από διετή και πλέον απουσία. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, συμμετοχή έχουν δηλώσει οι Fintech, Franklin Templeton, Fidelity Investment, Baupost, Wellington, TIAA-CREF, Paulson &Co., Oaktree Capital, Advisory Research, Alpine Woods, Marathon, Alliance Bernstein, Schafer Cullen Capital.  

Στη δημιουργία προοπτικών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και στην ανατροπή των εντυπώσεων της εσωστρέφειας και απαξίωσης που δημιουργεί η εκτεταμένη προβολή της κρίσης ποντάρουν οι Ελληνες συμμετέχοντες, ενώ χρηματιστές που επίσης δίνουν το «παρών» και «ευθύνονται» για αξιόλογο αριθμό συναντήσεων που έχουν κλείσει μεταξύ ξένων διαχειριστών και Ελλήνων επιχειρηματιών  επαναλαμβάνουν πως προσμένουν μία επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη μία επωφελούς και για τις δύο πλευρές  συμφωνίας, που θα βάλουν εκ νέου τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. «Μια τέτοια θετική εξέλιξη θα στηρίξει την αγορά και θα δώσει την δυνατότητα στους επενδυτές να εστιάσουν και πάλι στα θεμελιώδη στοιχεία των εταιριών» τονίζουν.

Οι συμμετέχοντες

Στο φετινό Επενδυτικό Forum, στη Νέα Υόρκη, συμμετέχουν οι: Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean Airlines, Eλλάκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμoς, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Γρ. Σαράντης, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Lamda Development, MIG, Μέτκα, Μότορ Οϊλ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και ο Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα