Νέο κύμα «μετανάστευσης» εισηγμένων ομίλων στο εξωτερικό

Αποφάσεις: Δύο επιχειρήσεις εξετάζουν και το ενδεχόμενο εξόδου τους από το χρηματιστήριο
Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 13:05
UPD:13:06
INTIME NEWS/◊¡À …œ–œ’Àœ” Õ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
 

Αφορμή για επαναφορά παλαιότερων συζητήσεων περί εξόδου εταιρειών από το Χρηματιστήριο αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της Viohalco σχετικά με την επικείμενη απορρόφηση της Σιδενόρ από τη μητρική εταιρεία του Ομίλου.

Η μετοχή της Σιδενόρ θα σταματήσει να είναι διαπραγματεύσιμη στο ταμπλό και οι σημερινοί κάτοχοι τίτλων αυτής θα λάβουν μετοχές της Βιοχάλκο, η οποία είναι επίσης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δύο ακόμα μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι σκέπτονται εδώ και καιρό, πλέον με ιδιαίτερη θέρμη, το ενδεχόμενο μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας σε αγορά του εξωτερικού, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει εάν θα παραμείνουν εισηγμένοι και στο εγχώριο Χρηματιστήριο ή όχι.

Κινήσεις δηλαδή στη λογική της Viohalco, η οποία στα τέλη του 2013 συγχωνεύθηκε με τη βελγική Cofidin με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της μητρικής εταιρείας, τη μεγαλύτερη «αναγνωρισιμότητα» της μετοχής σε διεθνείς επενδυτές, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και τη διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων. Είχε προηγηθεί η μεταφορά φορολογικής έδρας της Coca Cola 3E στην Ελβετία.

Με δεδομένο ότι είναι πλέον πολύ μικρός ο αριθμός επιχειρήσεων που αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς, αλλά και καταλύτη για τη συνολική κεφαλαιοποίηση αυτού, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα περιθώριο για ενδεχόμενη διαγραφή εταιρείας από το Χ.Α.

«Οι Ελληνες επιχειρηματίες συνεχίζουν να στηρίζουν την εγχώρια οικονομία και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι η παρούσα περίοδος είναι πλέον εξαιρετικά δυσμενής για τις εταιρείες.

Ωστόσο, η γενικότερη αβεβαιότητα αλλά και η έλλειψη σταθερότητας σε ζητήματα φορολογικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων καθιστούν περίπου ασύμφορη την παραμονή έδρας των εταιρειών εδώ», δηλώνει στη «Ν» επικεφαλής εισηγμένης εταιρείας που στο παρελθόν έχει βρεθεί πολύ κοντά στην εισαγωγή της επιχείρησής του σε έτερο, μη ευρωπαϊκό, Χρηματιστήριο.

Εξωγενείς κατά κύριο λόγο παράγοντες «εμποδίζουν» τις επιχειρήσεις να κάνουν χρήση του βασικού ρόλου του Χρηματιστηρίου που είναι να αποτελέσει μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων. Από την άλλη πλευρά, μικρότερης κλίμακας εμπόδια δυσχεραίνουν την επιτυχή εξέλιξη και ανάπτυξη άλλων έργων, όπως η δημιουργία της Εναλλακτικής Αγοράς ΣΤΕΠ, η οποία ξεκίνησε ως ένα πολύ δυνατό στοίχημα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρομεσαίων εταιρειών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταφέρει να επιδείξει σημαντικά πράγματα.

Πίστη στο Χ.Α.

Εν μέσω κρίσης, η Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος πραγματοποίησε την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως υπάρχουν εταιρείες οι οποίες εξακολουθούν να πιστεύουν στο θεσμό του Χ.Α. και στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Τα επενδυτικά εργαλεία υφίστανται, κάποια από αυτά ήδη αναπτυγμένα και κάποια άλλα σε αρχικό στάδιο, με απολύτως έτοιμη ωστόσο τη σχετική υποδομή.

Τα roadshows

Τα πρόσφατα roadshows σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού στα οποία συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες επίσης αποτελούν απτή απόδειξη πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εξακολουθεί -σε πείσμα των καιρών- να υφίσταται. Μόλις πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι τραπεζών και άλλων εισηγμένων επενδυτών βρέθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να λάβουν μέρος σε roadshow που διοργάνωσε η Eurobank σε συνεργασία με την Auerbach Grayson.

Oι ξένοι διαχειριστές επανέλαβαν για μία ακόμα φορά πως η αβεβαιότητα και οι πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν συγκεκριμένες κινήσεις περαιτέρω επένδυσης από την πλευρά τους, κινήσεις που θα έχουν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι ίδιοι ωστόσο επιμένουν πως ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα παραμένει προνομιακός τόπος για επενδύσεις και πως πιστεύουν στις προοπτικές των εγχώριων εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΕΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΒΙΟ



Σχολιασμένα