Market beat: Μόνο η στατιστική δίνει πιθανότητες για συσσώρευση των τιμών

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 10:28
UPD:10:29
Nikos Libertas / SOOC

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών είναι απρόβλεπτες

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι επενδυτές του ΧΑ εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικοί σχετικά με το ύψος των κινήσεων που θέλουν να κάνουν, με αποτέλεσμα οι ρυθμοί συναλλαγών να πέσουν πολύ χαμηλά. Ωστόσο οι τιμές στο πρώτο μέρος δεν έπεσαν επίσης χαμηλά καθησυχάζοντας εκείνους τους ιδιώτες επενδυτές που συνηθίζουν να βγάζουν συμπεράσματα για την τάση της αγοράς από την πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης. Είναι σχεδόν εμφανές ότι η είσοδος των fund managers του δολαρίου στις συναλλαγές επιβάρυνε το κλίμα με ενίσχυση της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Η ορμή που απέκτησαν οι τιμές των περισσότερων μετοχών του 25άρη είναι πτωτική και δύσκολα θα την ξεφορτωθούν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η πορεία των τιμών δεν αποτελεί έκπληξη για τη στήλη που έχει ειδοποιήσει από την περασμένη βδομάδα ότι τα επίπεδα των 234 μονάδων για τον 25άρη είναι στήριξη που αν χαθεί ανοίγει τις πύλες για αναζήτηση χαμηλότερων στηρίξεων και επαναφέρουν τους δείκτες σε τιμές που είχαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2012 πριν την επίσκεψη Μέρκελ και λίγο πριν αρχίσει μια άνοδος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014. Τώρα οι τιμές ακολουθούν την αντίστροφη πορεία και το κλίμα που διαμορφώνουν οι δηλώσεις και οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών συνηγορούν σε συνέχεια της καθόδου. Το πλήθος των blue chip με απώλειες πάνω από -5% σε μια συνεδρίαση αδύναμων όγκων  είναι ενδεικτικό του φρονήματος των ισχυρών παραγόντων του ΧΑ.

Αναφέρουμε με αλφαβητική σειρά τις ΑΛΦΑ -5,32%, ΕΧΑΕ -6,05%, ΜΕΤΚ -6,35%, ΜΟΗ -5,06%, ΜΠΕΛΑ -5,91%, ΜΥΤΙΛ -5,73%, ΠΕΙΡ -7,33%. Στον αντίποδα με κέρδη εμφανίστηκαν ΑΡΑΙΓ +0,59%, ΕΥΔΑΠ +1,05% και ΕΥΡΩΒ 0,00%. Επιμένουμε στην εκτίμηση: Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω. Και φέτος μάλιστα, ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη, με δική της στατιστική προϊστορία και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!

Και ενώ το πολιτικό σκηνικό δε βοηθά ούτε η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά συνηγορεί υπέρ μιας ανοδικής αντίδρασης η στήλη «ανακάλυψε» πιθανότητες συσσώρευσης των τιμών με βάση την πρόσφατη στατιστική προϊστορία. Αυτό αναπτύσσουμε στην ενότητα της Τεχνικής Ανάλυσης.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ  

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα υποχώρησαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, δεχόμενοι πιέσεις αφενός από τον κλάδο των αεροπορικών και αφετέρου από τις εξελίξεις με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,46% στις 17.766,55 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,92% στις 5.021,63 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,65% στις 2.079,28 μονάδες.

Στο ταμπλό, η American Airlines Group σημείωσε απώλειες 4,5%, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Νταγκ Πάρκερ, ότι τα περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης θα επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία. Η πτώση της προκάλεσε απώλειες σε όλο τον κλάδο, με την JetBlue Airways να κλείνει στο -7,1% και οι Delta Air Lines και United Continental Holdings να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με απώλειες άνω του 4%.

Απώλειες και για τον ενεργειακό κλάδο, μετά τη νέα πτώση που σημείωσε το πετρέλαιο. Η Devon Energy και η Apache σημείωσαν πτώση άνω του 1,9%, ενώ η Chevron έκλεισε στο -1,2%.

Αρνητικά, επίσης, επέδρασαν οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να μην ανακάμψει, μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2015, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων των τελευταίων μηνών.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό DAX να έχει μπει σε πορεία διόρθωσης, χάνοντας πάνω από 10% από τα υψηλά του Απριλίου. Τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων επηρέασαν αρνητικά και χθες το κλίμα.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,21% στις 6.790 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,18% στις 11.065 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,28% στις 4.858 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 385,39 μονάδες. 

Στο ταμπλό, η Deutsche Bank σημείωσε κέρδη 3,9%, μετά την ανακοίνωση ότι τοποθετήθηκε ως επικεφαλής ο Βρετανός Τζόν Κράιαν, σε αντικατάσταση του συνδιευθύνοντος συμβούλου της Άνσου Τζάιν. Αφορμή των διοικητικών αλλαγών ήταν οι κατηγορίες χειραγώγησης επιτοκίων αναφοράς, λανθασμένη πώληση παραγώγων, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων.

Επίσης, άλμα 6,8% κατέγραψε η Diageo, καθώς έχει διαρρεύσει ότι ο Jorge Paulo Lemann, δισεκατομμυριούχος από τη Βραζιλία, εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την εταιρεία.

Επίσης, η Actelion ενισχύθηκε κατά 6,1%, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times ότι η Shire την έχει προσεγγίσει για την ενδεχόμενη εξαγορά της. Η Shire υποχώρησε κατά 2,6%.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Sentix, εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα και της μικρής ενίσχυσης του ευρώ.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η Sentix υποχώρησε στις 17,1 μονάδες τον Ιούνιο από 19,6 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 18,7 μονάδες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε τον Απρίλιο στα 22,3 δισ. ευρώ, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Destatis, πρόκειται για ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% από τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%.

Τέλος, μικρή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφηκε τον Μάιο του 2015 στη Γαλλία, με τον σχετικό δείκτη να φτάνει στις 99 μονάδες τον Μάιο, από 98 μονάδες τον Απρίλιο. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2015, για αύξηση 0,3%.

ΧΑ

Τρίτη ημέρα σημαντικών απωλειών καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι αντιδρά σπασμωδικά σε κάθε δήλωση ή εκτίμηση που αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων.

Ειδικότερα, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,73% στις 764,63 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 795,31 μονάδες και η χαμηλότερη στις 764,25. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 45,02% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 47,38 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,27 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε δύο πρόσωπα: Μέχρι περίπου στις 15:30 ο γενικός δείκτης εκινείτο με μικρά κέρδη, λαμβάνοντας κυρίως στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές. Από εκείνη την ώρα όμως, οι πωλητές έκαναν δυναμική εμφάνιση στο ταμπλό, προκαλώντας έντονες ρευστοποιήσεις, με αφορμή τη  δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. «Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε η Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη τύπου των G7.

Επίσης, και ο  πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της G7, ο Ομπάμα ανέφερε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, ο FTSE 25 βρίσκεται πολύ κοντά στο κατώτατο όριο της ζώνης που ξεκινά από τις 227 μονάδες και φθάνει ως τις 237. Κάτω ακριβώς ακολουθεί η ζώνη 204 - 227  που σχετίζεται με τα ελάχιστα επίπεδα για το τρέχον έτος. Αλλά είναι επίσης αρχή της τελευταίας ζώνης  τιμών στο βίο του 25άρη, που αφορά στη βουτιά τον Ιούνιο του 2012. Στατιστικά, τιμές κάτω των 204 και ως τις 167, θα επανέλθουν αν οι εκλογές αποτελέσουν πραγματικό σενάριο.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 2,67%, στις 229,13 μονάδες, έχοντας μόλις δύο μετοχές να κλείνουν ανοδικά, τις ΕΥΔΑΠ  (+1,05%) και Aegean (+0,59%).  Αντίθετα, στην κορυφή των πιέσεων οι ΕΧΑΕ (-6,05%), Jumbo (-5,91%), Μυτιληναίος  (-5,73%), Motor Oil (-5,06%), ΟΛΠ (-5,52%) και ΟΠΑΠ (-4,52%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 606,79 μονάδες με πτώση 3,03%, ενώ κέρδιζε έως και 4,15% στα υψηλά ημέρας.  Με πτώση 0,91% στα 1,09 ευρώ έκλεισε η Εθνική, ενώ έφτασε έως το +3,64%. αμετάβλητη στα 0,1290 ευρώ η Eurobank (εφτασε έως το +6,20%), με απώλειες 5,32% η Alpha Bank  και η Πειραιώς έχασε 7,33% στα 0,4170 ευρώ παρ' ότι κέρδιζε έως και 10%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-6,07%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+3,77%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 38 κινήθηκαν ανοδικά, 76 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με τον 25άρη στις 229 μονάδες η εκκαθάριση του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 230 και της επόμενης επίσης, αποκαλύπτει την αδυναμία πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης τάσης του δείκτη των παραγώγων.

Τεχνικά

Ο δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στην συσσώρευση που πραγματοποίησε στις συνεδριάσεις της 27/3 όταν έκλεισε στις 227,09 με μέγιστο τις 230,63 και ελάχιστο στις 224,05.  Την επόμενη συνεδρίαση στις 30/3 έκλεισε στις 228,29 με μέγιστο τις 228,29 και ελάχιστο στις 222,76. Στις 31/3  έκλεισε στις 230,00 με μέγιστο τις 236,56 και ελάχιστο στις 229,14. Στην πρώτη συνεδρία του Απριλίου (1/4) ο 25άρης έκλεισε στις 227,36 με μέγιστο τις 231,51 και ελάχιστο στις 225,45. Την επόμενη 2/4 έκλεισε στις 229,56 με μέγιστο τις 230,18 και ελάχιστο στις 225,94.

Με βάση τις κινήσεις των θεσμικών που τοποθετούνται στο ΧΑ με βραχείς επενδυτικούς ορίζοντες, η συστοιχία των συνεδριάσεων που αναφέραμε θα τους αναγκάσει να συνεχίσουν την αμυντική τακτική και δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε μια συνεδρίαση συσσώρευσης. Ήτοι άνοιγμα κοντά στο χθεσινό κλείσιμο και κλείσιμο λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από την τιμή ανοίγματος με μικρούς όγκους. Αυτή είναι η «καλύτερη» από τις πιθανότερες εξελίξεις στην πορεία του 25άρη.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, ενώ το δολάριο επίσης εμφάνισε εξασθένιση καθώς οι επενδυτές έτρεξαν να κλείσουν τα κέρδη, επί των κερδών, μετά τα δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας, παρά τις συζητήσεις για μια αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ ήδη από τον Σεπτέμβριο. Από την Κίνα έχει αναφερθεί άλλη μια αδύναμη ανάγνωση σχετικά με τον πληθωρισμό, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή γλίστρησε 0,2% το Μάιο, από τον προηγούμενο μήνα, για να εμφανίσει σε ετήσια βάση αύξηση 1,2%.

Το αποτέλεσμα είναι να προσθέσει μόνο στις προσδοκίες ότι από το Πεκίνο θα αποφασιστούν περισσότερα κίνητρα από όσα ήταν διαθέσιμα και αυτό περιόρισε τη ζημιά στις μετοχές. Οι μετοχές στη Σαγκάη υποχώρησαν 0,3% ενώ ο δείκτης CSI300 είχε μετακινηθεί λίγο. Και οι δύο δείκτες ήταν στα υψηλά για σχεδόν επτά χρόνια από την φημολογία ότι η MSCI μπορεί να αποφασίσει να προσθέσει κινεζικές μετοχές στον παγκόσμιο δείκτη της. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται αργότερα σήμερα για το αν από την MSCI θα περιλαμβάνουν μετοχές της Κίνας «Α» στο δείκτη της Emerging Markets, είτε εν μέρει ή εν όλω. Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν πως μια μερική ένταξη των μετοχών Α της Κίνας θα οδηγούσε σε εισροές της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από παθητικά αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η πλήρης ένταξη θα μπορούσε να προκαλέσει ζήτηση αξίας τουλάχιστον $ 47 δισεκατομμυρίων.

Οι Αγορές στην Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδία σύμφωνα με την HSBC θα ήταν πιθανό να υποφέρουν από την άποψη της μεταβολής των συντελεστών βαρύτητας στις μετοχές του δείκτη και των ροών.

Δεν υπήρχε σαφής τάση στις άλλες αγορές στην Ασία με τον ιαπωνικό Nikkei κάτω κατά 0,7% και τον Kospi στην Νότια Κορέα στο -0,3%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πιο σταθερός αφού άγγιξε το χαμηλό 10-εβδομάδων τη Δευτέρα. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow έληξε τη Δευτέρα κάτω κατά 0,46%, ενώ ο S & P 500 έχασε 0,65% και ο Nasdaq -0,92%.

Η Apple (AAPL.O) βάρυνε περισσότερο σχετικά με τους Nasdaq Composite και S & P 500. Ήταν κάτω κατά 0,66% μετά από το iPhone maker που παρουσίασε μια νέα μουσική υπηρεσία.

Υπήρχε η συνήθης προσοχή όλων για την Ελλάδα, όπου ατέρμονες συνομιλίες επί του χρέους δεν έδειξαν κανένα σημάδι ότι λήγουν σύντομα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε πει ότι ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, μόλις τρεις ημέρες μετά από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο κοινοβούλιο ότι η τελευταία πρόταση από την ΕΕ και το ΔΝΤ ήταν "παράλογη". Ωστόσο, δεν υπήρξε νέα πρόταση από την Αθήνα που οι πιστωτές της θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.  

Υπήρξαν καλύτερα νέα από τη Γερμανία, όπου η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις προσδοκίες και βοήθησε την υποχώρηση των φόβων για αποπληθωρισμό. Οι αποδόσεις των 10ετων γερμανικών ομολόγων αναρριχήθηκαν στο 0,89%, ενώ τα επιτόκια των 10ετών ΗΠΑ έπεσαν στο 2,38%.

Νωρίς σήμερα, το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη αγοράζοντας 1,1314 δολάρια και έχει ανακτηθεί το σύνολο της πτώσης της Παρασκευής ως τα 1,1048 δολάρια. Το δολάριο βυθίζεται λίγο σχετικά με το γεν στα 124,51 γιεν, για να παραμείνει σε απόσταση βολής από το πρόσφατο υψηλό 13-χρόνων των 125,86 γιεν.

Στις αγορές εμπορευμάτων, σταθεροποιήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά από το χτύπημα από την πτώση στην ζήτηση των Κινέζων και τις ανησυχίες ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ για την άντληση αργού χωρίς περιορισμούς θα μπορούσε να παρατείνει την τρέχουσα περίσσεια προσφοράς.

Τα futures του αργού των ΗΠΑ αναπήδησαν 30 σεντς στα 58,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Μπρεντ προστέθηκαν 29 σεντς και έφθασαν στα 62,98 δολάρια.

Ο χρυσός ήταν σταθερότερος στα 1.175,70 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Πλέον οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στην κορύφωσή τους, παρόλα αυτά οι Δανειστές έχουν σκληράνει κατά πολύ την θέση τους, ενώ η οπισθοχώρηση της Ελληνικής Πλευράς είναι σημαντική κάτι που δείχνει ότι η εξεύρεση λύσης παραμένει στο τραπέζι.

Το πώς θα περάσει στο εσωτερικό της Κυβέρνησης είναι ένα θέμα, παρόλα αυτά υπάρχει η Αντιπολίτευση, σε κάθε περίπτωση, που θα δώσει λύση. Το να οδηγηθούμε σε εκλογές δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, μιας και απλά θα χαθεί περαιτέρω χρόνος για την Οικονομία. Μία συνολική λύση θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, αλλά και να κερδίσει και τον απαραίτητο χρόνο που τόσο ανάγκη έχει η Ελληνική Οικονομία.

Τεχνικά οι περισσότεροι τίτλοι μας έχουν δώσει έξοδο και πλέον μένει να δούμε τις αντοχές της Αγοράς τις επόμενες μέρες και εωσότου έρθουν νέα.

Τα εβδομαδιαία γραφήματα είναι ουσιαστικά και η πιο καθαρή εικόνα της Αγοράς και όσο συντηρούνται οι πτωτικότητες δεν χρειάζεται βιασύνη από πλευράς των μεσοπρόθεσμων επενδυτών, μιας και ο χρόνος είναι υπέρ τους με τις αντιστάσεις μέρα με την μέρα να κινούνται χαμηλότερα.

Εν κατακλείδι είμαστε αισιόδοξοι ως προς την ομαλή έκβαση του προβλήματος, μιας και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρόλα αυτά μας προβληματίζει ο χρόνος που ουσιαστικά λειτουργεί σαν βαρίδι στην ήδη επιβαρυμένη Ελληνική Οικονομία. Έτσι, λοιπόν όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση, τόσο το καλύτερο για την Χώρα, μιας και η κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί αρνητικά σε ψυχολογία, σε έλλειψη ρευστότητας και σε αύξηση ληξιπροθέσμων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:

Ελλάδα: Όλο και πιο συγκεχυμένη η κατάσταση, αλλά το ρολόι μετράει το χρόνο (που απομένει)

Μια άλλη κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την Ελλάδα αφού η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς την περασμένη εβδομάδα. Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι ακόμα μακριά και είναι πολύ ασαφές τι θέλει να πετύχει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ενώ ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματός του. Η αποτυχία να συμφωνήσουνε αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα καθιστούσε δύσκολο να έχουμε μια ομαλή επίλυση πριν από το τέλος του Ιουνίου, όταν λήγει το πρόγραμμα. Μια ακόμα επέκταση του προγράμματος είναι δυνατή, αν και όχι ευθέως, δεδομένου ότι θα απαιτούσε την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ελλάδα, προσθέτοντας πίεση στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή, η υστέρηση των εσόδων αυξήθηκε 1 δις ευρώ το Μάιο για να φτάσει συνολικά τα  2 δις από την αρχή του έτους, και ανάγκασε την κυβέρνηση να αυξήσει τις καθυστερούμενες πληρωμές. Χωρίς φρέσκο ​​χρήμα από τους πιστωτές της σύντομα, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να πληρώσει το 1,6 δις στο ΔΝΤ στα τέλη του Ιουνίου, αν και δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο, ποια είναι η θέση μετρητών πραγματικά. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για να συνδυάσουν τις τέσσερις πληρωμές που οφείλονται σε μία ενιαία, στις 30 Ιουνίου, μια ασυνήθιστη, αλλά νομικώς αποδεκτή αίτηση (καθώς η δυνατότητα αυτή προορίζεται για τη διοικητική της ευκολία και όχι για τη διαχείριση της ρευστότητας).

Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να εμφανίζει αύξηση, και ενδεχομένως να οδηγήσει σε έξοδο «από ατύχημα» από την ευρωζώνη, οι εκροές καταθέσεων είναι πιθανό να συνεχιστούν και να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο στηρίζεται όλο και περισσότερο στην παροχή επείγουσας ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Daniele Nouy, ​​επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, φέρεται να δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν αξιόχρεες, κάτι το οποίο πρέπει να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στον ELA, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουνίου (Die Welt). Ωστόσο, αν δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις επόμενες εβδομάδες και οι πιστωτές δεν επεκτείνουν επισήμως το πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνιο, τότε πιστεύουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα το Ευρωσύστημα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με τους ίδιους όρους (δηλαδή τουλάχιστον μια αύξηση κούρεμα των χρεογράφων έναντι εγγυήσεων είναι πολύ πιθανό). Επιπλέον, αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτε τα ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ στο πλαίσιο του SMP, τα οποία αναμένεται να αποπληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα στη συνέχεια θα αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι είναι σαφές ότι χωρίς τη λήψη περαιτέρω βοήθειας, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει στις 20 Ιουλίου 3,4 δις ευρώ που οφείλονται στην ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν επέκταση του προγράμματος της χώρας έως το τέλος Μαρτίου 2016 αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και το ρίσκο για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν τρία πρόσωπα που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των πιστωτών έγινε την περασμένη εβδομάδα, με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία - επίλυση. Να είναι αυτή η τελευταία διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποφασίσουν μέσα σε λίγες ώρες, αρκεί να συναντηθούν και να διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Έκανε δε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της ευρωπαϊκής ηγεσίας απέναντι στους λαούς της Ευρώπης. «Η συμφωνία που μας προσφέρθηκε, σε απάντηση της δικής μας πρότασης, είναι μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,

Υπάρχει η αίσθηση του «επείγοντος» για την Ελλάδα ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της G7. Η Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία τόνισε ο Ομπάμα. Οι εταίροι «αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα».

Προειδοποίηση στην Ελλάδα ότι δεν έχει πολύ χρόνο προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την οικονομική βοήθεια απέστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των ηγετών της G7.

«Δεν απομένει πολύς χρόνος. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά» είπε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα τώρα μετράει».

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των G7.

Υψηλές υποχρεώσεις πληρωμών τοκοχρεολυσίων μέχρι τον Αύγουστο, που φτάνουν σε 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και ελάχιστο χρόνο για μια συμφωνία, που θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση, διαθέτει η κυβέρνηση, καθώς μετά την ανταλλαγή των εκ διαμετρικά αντίθετων προτάσεων Αθήνας και θεσμών υπάρχει, από την περασμένη Πέμπτη, ένα «κενό» διαπραγμάτευσης.

Αύξηση της τάξης του 1% κατέγραψε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Μάιο και ανήλθε στο 59,2% έναντι 58,6% στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (8.033,45 εκατ. ευρώ ή 18,9%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται στο 48%, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 31,6% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α.

Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου οι μετοχές της εταιρείας Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την 6η Μαΐου 2015, αποφάσισε μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το συνολικό ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση μέρους του φορολογηθέντος αποθεματικού «Υπόλοιπο κερδών εις νέο».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να μην ανακάμψει, μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2015, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων των τελευταίων μηνών.

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται η τουρκική λίρα, «καταρρίπτοντας» το ιστορικό της χαμηλό, στον απόηχο της αποτυχίας του  κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.

Ειδικότερα, στις 19:00, η λίρα Τουρκίας σημειώνει απώλειες της τάξεως του 3,5%, στα 2,7602 δολάρια, ενώ νωρίτερα σήμερα βρέθηκε ακόμη και στα επίπεδα των 2,8077 δολαρίων, σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούσαν το 5%.

Την επιβολή φόρου 39% στους πιστωτές που επιθυμούν να βγάλουν εκτός χώρας ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία από τις χρεοκοπημένες τράπεζες της Ισλανδίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας σε ένα πρώτο βήμα για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος το 2008.

Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Sentix, εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα και της μικρής ενίσχυσης του ευρώ. Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η Sentix υποχώρησε στις 17,1 μονάδες τον Ιούνιο από 19,6 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 18,7 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Σε τροχιά ανάπτυξης θα συνεχίσει να βρίσκεται η γαλλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, αν και ο ρυθμός θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της, η Νο2 οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, όταν είχε καταγράψει αντίστοιχη ανάπτυξη 0,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα