Ν. Κορέα : Ταχύτατοι οι ρυθμοί ανάπτυξης

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 09:07

Με τους ταχύτερους ρυθμούς αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Κορέας το τρίτο τρίμηνο του 2003 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) μετά από τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Kim Jin Pyo, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί εξ αιτίας της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,6% έναντι του προηγούμενου έτους μετά από αύξηση 2,3% το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Kim στους δημοσιογράφους στη Σεούλ. Η κυβέρνηση έχει στόχο να υπερδιπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη φέτος από περίπου 3% που ήταν κατά το 2003, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι εξαγωγές δείχνουν μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι δαπάνες των καταναλωτών, όπως και οι επενδύσεις αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, είπε ο Kim, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος για ανάπτυξη 6% μπορεί να επιτευχθεί.

Οι πωλήσεις εκτός χώρας, οι οποίες αποτελούσαν περίπου τα 2/5 της οικονομίας της Ν. Κορέας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο με τους ταχύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περιμένει αύξηση των φορτώσεων σε ποσοστό της τάξης του 12% φέτος μετά την άνοδό τους κατά 20% το 2003. Σημειώνεται ότι οι χονδρικές και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Νοέμβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα.

«Ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη υψηλότερη του 6% για φέτος είναι υπερβολικός», ανέφερε ο Kim Seng Hyun, οικονομολόγος της Hyundai Investment &. Securities Co., στη Σεούλ συμπληρώνοντας : «Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εξαγωγές να αυξηθούν με τους ρυθμούς του 2003 και να ανακάμψει η ζήτηση των καταναλωτών».

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε 21,01 μονάδες, ποσοστό 2,6% φθάνοντας στις 845,16 μονάδες στις 12:29' μ.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα