Koντά στις 11.000 μονάδες ο Nikkei

Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2004 09:31
UPD:09:38

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο, καθώς η άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν αφύπνισε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών.

Στις 09:00 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε μέχρι τα 107,04 γιεν από 106,18 γιεν αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη μετά από νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πρόκειται για την τέταρτη παρέμβαση της κεντρικής ιαπωνικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα με στόχο την αποδυνάμωση του γιεν.

Η Ιαπωνία κατέγραψε πέρυσι παρεμβάσεις ύψους 20 τρισεκ. γιεν (187 δισεκ. δολ.) στην αγορά συναλλάγματος, στην προσπάθειά της να περιορίσει περαιτέρω ισχυροποίηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου που έχει βρεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έγιναν πωλήσεις 2,2519 τρισεκ. γιεν στο διάστημα από 27 Νοεμβρίου έως 26 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου το δολάριο είχε αγγίξει ναδίρ τριετίας, στα 106,74 γιεν.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.965,05 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τις 21 Οκτωβρίου, σημειώνοντας άνοδο 1,18%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 11.008,56 μονάδες.

Ο δείκτης Topix σημείωσε άνοδο κατά 0,84% διαμορφούμενος στις 1.065,78 μονάδες.

Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Motor ενισχύθηκε κατά 2,49%.

Ο τίτλος της Sony σημείωσε άνοδο κατά 3,42%. Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά του να παρουσιάσει εφέτος online μουσική υπηρεσία στις ΗΠΑ, προσφέροντας 500.000 τραγούδια τα οποία θα μπορεί να «κατεβάσει» κάποιος στην τιμή του ενός δολαρίου το κομμάτι.

Την ίδια στιγμή, η Sony παρουσίασε ασύρματη οθόνη και μία πιο βελτιωμένη έκδοση του format της Mini Disc, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ηχογράφησης μουσικών κομματιών διάρκειας, άνω των 45 ωρών, σε ένα δίσκο ενός gigabyte.

Η Sony ανακοίνωσε ότι η online μουσική υπηρεσία, που ονομάζεται Connect, θα λειτουργεί αρχικά στις φορητές συσκευές της ίδιας της εταιρείας. Η συσκευή Connect, η οποία θα παρουσιαστεί στην αγορά την Ανοιξη, θα επιτρέψει στους χρήστες να «κατεβάζουν» τραγούδια στους προσωπικούς υπολογιστές τους στη συμπιεσμένη μορφή ήχου ATRAC3.

Aνοδο άνω του 3% σημείωσε και ο τίτλος της Fujitsu. H ιαπωνική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές προηγμένων κινητών τηλεφώνων, καθώς οι οπερέιτορς υπηρεσιών τρίτης γενιάς σε Ευρώπη και ορισμένα τμήματα της Ασίας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κινητά.

Η ιαπωνική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Sagem από το Φεβρουάριο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα