Στα 4,8 δισ. ευρώ οι απορροφήσεις από το Γ' ΚΠΣ

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2004 14:36

Τα 4,8 δισ. ευρώ έχουν φθάσει οι πόροι που έχουν απορροφηθεί από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ'ΚΠΣ) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2003, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Πάχτας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πάχτα, εάν συνεχιστεί η πορεία του ΚΠΣ με τους σημερινούς ρυθμούς, δεν αποκλείεται το 2004 να απορροφηθούν 2,4 δισ. ευρώ ακόμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των 12.413 σχεδίων που έχουν υποβληθεί προς έγκριση, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση 11.360 έργα.

Παράλληλα, το ποσοστό απορρόφησης επί της συνολικής Κοινοτικής συμμετοχής φθάνει το 29%. Τα τομεακά προγράμματα (υπουργείων) καλύπτουν ένα ποσοστό απορρόφησης επί της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής 31%,ενώ τα περιφερειακά υπολείπονται (23%).

Ωστόσο, ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι απώλειας πόρων λόγω καθυστερήσεων, αλλά μόνο λόγω αποκλίσεων από το φυσικό αντικείμενο (πορεία έργου).

Σε ό,τι αφορά τα έργα που παρουσιάζουν σφάλματα ή αποκλίσεις από τον προγραμματισμό τους, ο κ. Πάχτας σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα έργα εκείνα τα οποία παραδίδονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του αναδόχου, ενώ τα λεγόμενα έργα τρίτης κατηγορίας -τα έργα δηλαδή που έχουν τόσες κακοτεχνίες ώστε πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή- έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της δεύτερης κατηγορίας, τα οποία λόγω παραλείψεων παρουσιάζουν μερικά προβλήματα, ο κ. Πάχτας τόνισε ότι καλύπτουν το 6% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, ενώ στο Β'ΚΠΣ ο προϋπολογισμός των έργων αυτών κάλυπτε το 40% του συνολικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Πάχτας είπε ακόμα ότι ουσιαστικά το 70% του Γ'ΚΠΣ έχει «κλειδώσει» και ότι απομένει για την επόμενη κυβέρνηση ένα 30%. Επιπροσθέτως, έτοιμο είναι το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις παραχώρησης (σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τους τρόπους συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκτέλεση των έργων) εντούτοις –όπως είπε ο υφυπουργός- το υπουργείο δεν θα προλάβει να το καταθέσει στη Βουλή.

Τέλος, αναφερόμενος στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο κ. Πάχτας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι νέες ρυθμίσεις υπό το νέο επενδυτικό σχήμα θα αποδώσουν και θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα