ΟΟΣΑ: Από το 2016 η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 14:50
UPD:14:53
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Μόλις στο 0,1% θα ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από την επόμενη χρονιά, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών - μελών του, ο δείκτης της ανεργίας θα μειωθεί το 2015 στο 25,7%, ενώ η τάση θα συνεχιστεί και το 2016, όταν και αναμένεται ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 24,7%. Αντίστροφη θα είναι η τάση του χρέους φέτος, καθώς θα φτάσει στο 187,9% του ΑΕΠ από 184,1% του ΑΕΠ πέρυσι για να μειωθεί οριακά το 2016 στο 187,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αναιμική το 2015, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, δύο καταλύτες που υπονομεύουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Η δείκτης τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει να μειώνεται και φέτος, με τον ρυθμό να εκτιμάται στο 1,4%, για να ανακάμψει κατά 0,3% το 2016. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και στο 2,8% το 2016 από 3,6% το 2014, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Το 2016 θα είναι καλύτερη χρονιά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθώς αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να ενισχυθεί, βελτιώνοντας τις προοπτικές της αγοράς εργασίας. Η τάση αυτή θα συντηρηθεί εάν εφαρμοστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και οι επενδύσεις ανακάμψουν. Επίσης, απαιτείται επιστροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενώ απαραίτητη είναι και η βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος και του συστήματος είσπραξης φόρων είναι αναγκαίες για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό θα βοηθούσαν στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.
Η επιβάρυνση του χρέους θα παραμείνει πολύ υψηλή, ενώ η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, συστήνει ο Οργανισμός.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα