Η τεχνολογία στήριξε τη Ν.Υ.

Σοκ στην Ευρώπη από την Adecco
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:33

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ κράτησε τη Wall Street σε άνοδο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναμένουν θετικά εταιρικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου προς το τέλος της εβδομάδας.

Η περίοδος εταιρικών ανακοινώσεων αρχίζει αύριο με την Intel και την General Electric την Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά, η Merck & Co και η Alcoa άσκησαν κάποιες πιέσεις στα blue chip, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής τους κατάταξης από τις Credit Suisse First Boston και την Prudential αντίστοιχα.

Η παραδοχή εκ μέρους της ελβετικής εταιρείας Adecco περί λογιστικών παρατυπιών προκάλεσε σοκ στη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης και οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις κερδών δημιουργώντας αρνητική τάση.

Η Adecco, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παροχής υπηρεσιών εξεύρεσης υψηλόβαθμων θέσεων εργασίας, ξάφνιασε αρνητικά τους επενδυτές ανακοινώνοντας την ύπαρξη λογιστικών παρατυπιών που θα καθυστερήσουν την ανακοίνωση των κερδών του 2003. Η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε για να κλείσει στα 53 ελβετικά φράγκα, χάνοντας 35%.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, όπως ο Νάιτζελ Κόμπι της JP Morgan, υποστήριξαν πως κάθε φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει «υπάρχει πάντα ο φόβος διάχυτος στην αγορά πως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου».

Το επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα τελευταία (Parmalat, Royal Dutch/Shell) όμως περιέργως οι επενδυτές αντιστέκονται και εξακολουθούν να τοποθετούνται στο χρηματιστήριο αξιών.

Συγχρόνως, η είδηση πως το ευρώ κατέγραψε νέα ιστορικά-υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου (αγγίζοντας τα 1,29 δολάρια) είχε αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο.

Αναλυτές τόνισαν πως η αγορά χρειαζόταν, ούτως ή άλλως, μια διόρθωση και ότι τώρα είναι η καλύτερη περίπτωση καθώς αρχίζει η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών του τέταρτου τρίμηνου του 2003.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 26,29 μονάδες, ποσοστό 0,25%, φθάνοντας στις 10.485,18 μονάδες. Με άνοδο 24,86 μονάδων, ποσοστό 1,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.111,78 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 index έχασε το 0,18% της αξίας του, 13 μονάδες μακριά από τα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,2% για να κλείσει κάτω από τις 2.800 μονάδες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Vedior, Randstad, Michael Page, EADS, Rolls-Royce, Rheinmetall AG, Siemens (-0,6%), Infineon (-6,6%), AstraZeneca, LVMH.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα