Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τους δείκτες να οδεύουν προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός.

Απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp., καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι το ισχυρότερο γιεν και η δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, θα περιορίσουν τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,2% φθάνοντας στις 10.830,91 μονάδες στη 1:11' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,7%, φθάνοντας στις 1.058,13 μονάδες. Χθες οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω εθνικής εορτής και αντέδρασαν για πρώτη φορά μετά από δύο ημέρες κερδών με απώλειες, εξ αιτίας του ισχυρού, έναντι του δολαρίου, γιέν και της οικονομικής έκθεσης των ΗΠΑ, η οποία έδειξε τη δημιουργία λιγότερων θέσεων εργασίας από ό,τι αναμένετο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά μετοχών αυτήν τη στιγμή είναι η υποχώρηση του δολαρίου η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας η οποία οδηγείται από τους εξαγωγείς», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκυο.

Αλλού στην Ασία, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times Index κινήθηκε προς τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, καθώς οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Venture Corp., σημείωναν κέρδη. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Nasdaq Composite Index κινήθηκε χθες ανοδικά, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001, τονώντας έτσι την αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι περισσότερες εταιρείες και οι μέτοχοί τους θα εκμεταλλευτούν το ράλι ανόδου προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι μετοχές της PetroChina Co. κινούντο πτωτικά μετά την ανακοίνωση της BP Plc ότι πουλά το 2% του μεριδίου των μετοχών της.

Στην Ταϊλάνδη ο δείκτης SET Index έφθασε στα επίπεδα των 800 μονάδων για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα επτά ετών. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, όπως της Krung Thai Bank Pcl.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία. Οι δείκτες στην Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα