Market beat: Η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων επηρεάζει αρνητικά

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 09:48
UPD:09:49
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.

Άλλωστε οι μετοχές και σήμερα θα περάσουν από τις Συμπληγάδες των αντικρουόμενων ειδήσεων

Ο Ιούνιος παραδοσιακά είναι μήνας που οι επενδυτές προεξοφλούνε καταστάσεις που θα αποτελέσουν σημεία καμπής για την οικονομία μιας υπερχρεωμένης χώρας της ζώνης του ευρώ. Η στήλη προβλέπει βουτιές και νευρικότητα στις αρχές του, όπως αρκετούς Ιουνίους, από το 2009 και μετά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του α' τριμήνου, η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων δεν δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες για την χρονιά και σε γενικές γραμμές οι περισσότερες εταιρείες εμφάνισαν μεγέθη κοντά στα αναμενόμενα. Ο κλάδος που στήριξε την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ και τη διατήρησε πάνω από τα 49 δις ευρώ ήταν οι πολυδοκιμασμένες Τράπεζες.

Ο Μάιος άρχισε και τελείωσε αφήνοντας αμετάβλητους τους παράγοντες που αποτελούν τις πηγές για τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά και το ΧΑ. Χθες στην  Ελλάδα είχαμε αργία, αλλά στην προβληματική της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, η Ελλάδα ήταν παρούσα. Εκτός του στοιχείου που τονίζανε οι έξω, πως  τελείωσε το χρονικό περιθώριο που η Αθήνα είχε θέσει για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, στο εσωτερικό συνεχιζόταν η διαβούλευση με μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μαξίμου. Επίσης οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν, σε συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες ώστε να εργαστούν για τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού χρέους, καθώς η Αθήνα και οι δανειστές της, αγωνίζονται για να επιτύχουν συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία για τη χώρα.

Η Ελλάδα πρόκειται να κάνει μια πληρωμή 300 εκατομμυρίων ευρώ ($ 327 930 000) στο ΔΝΤ την Παρασκευή. Η αβεβαιότητα για την έκβαση των δημοσιονομικών διαπραγματεύσεων για την  Ελλάδα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά το ευρώ, το οποίο ήταν σχεδόν επίπεδο σήμερα στα 1,0928 δολάρια. Το κοινό νόμισμα πιέστηκε από έρευνες επί των επιχειρήσεων που έδειξαν πως η ευρωπαϊκή μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε ακόμα πιο αργή από τον  ανιαρό βηματισμό των ομολόγων της σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι εγχώριοι αναλυτές εκφράζουν με βάση την τεχνική ανάλυση την ανησυχία τους. Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ υπογράμμιζε: Ο χρόνος στενεύει και διαγραμματικά, καθώς αυτή η συσσώρευση τιμών, που έχει επιτευχθεί στις τελευταίες 4 εβδομάδες, άνω κυρίως των 800 μονάδων, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός δίχως την εκδήλωση βίαιης ανοδικής εκτόνωσης, θα αδυνατίζει ακόμα πιο πολύ την υπομονή και τα "χέρια" των επενδυτών. Το ίδιο σενάριο αδυναμίας ανοδικής διάσπασης παρουσιάζει τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη ζώνη 255 με 260 όσο και ο Τραπεζικός δείκτης με τις 700 μονάδες. Εδώ όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από πολύ καιρό ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνει να παρουσιάζει την καλύτερη διαγραμματική εικόνα, φλερτάροντας όχι μόνο με τις 700 μονάδες αλλά και με το μεγάλο περιθώριο ανόδου +25%, που έχει μπροστά του μέχρι την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 878 μονάδων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, με τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση να επισκιάζουν τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την καταναλωτική δαπάνη. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 18.040,37 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,25% στις 5.082,93 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,21% στις 2.111,73 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Altera σημείωσε κέρδη 5,8%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι η συμφωνία εξαγοράς της από την Intel είναι πάρα πολύ κοντά στην οριστικοποίησή της. Η συμφωνία, που πιθανώς αποτιμά την Altera στα περίπου 17 δισ. δολάρια αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, η Bristol-Myers Squibb σημείωσε κέρδη 2,9%, μετά την ανακοίνωση ότι οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν τα νέα φαρμακευτικά της σκευάσματα για την αντιμετώπιση του μελανώματος. 

Κέρδη 1,3% σημειώνει η Microsoft, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα Windows 10 στις 19 Ιουλίου. Επίσης, η εταιρεία ανέφερε ότι η αναβάθμιση των λειτουργικών της συστημάτων θα ανακοινωθεί αυτό το καλοκαίρι.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητη παρέμεινε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, διαψεύδοντας επί τα χείρω τους αναλυτές που εκτιμούσαν άνοδο κατά 0,2%. Η δαπάνη για κατανάλωση παρέμεινε αμετάβλητη, παρότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.Επίσης, στις 52,8 μονάδες διαμορφωθηκε τον Μάιο ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, από 51,5 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί στις 51,8 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων βρέθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με μικρά πρόσημα, περιορίζοντας τα κέρδη τις τελευταίες ώρες. Ο κλάδος της υγείας ενισχύθηκε σημαντικά, σε αντίθεση με τον κλάδο ενέργειας, ο οποίος άσκησε πιέσεις, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44% στις 6.954 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 11.436 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,34% στις 5.047 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,18% στις 400,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως και 0,9%. Με κέρδη άνω του 1,3% έκλεισαν οι εταιρείες του κλάδου υγείας, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσαν για τις έρευνες για την ασθένεια του καρκίνου οι Roche Holding και AstraZeneca.Επίσης, κέρδη 1,2% σημείωσε η Plus500, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της από την Playtech.

Στον αντίποδα, η Vestas Wind Systems υποχώρησε κατά 4,8%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από τη Citigroup σε sell, εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες, ελαφρώς αυξημένος έναντι των 52 μονάδων του Απριλίου, με τον δείκτη να παραμένει σε περιοχή ανάπτυξης (πάνω από τις 50 μονάδες) για 23 μήνες. Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς κατώτερα της προκαταρκτικής ανάγνωσης για άνοδο του δείκτη στις 52,3 μονάδες.

ΧΑ

Βουτιά λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων μετά τις αλλαγές στους δείκες MSCI

Οι συναλλασσόμενοι στο ΧΑ σήμερα κίνησαν τις τιμές με το καλημέρα πτωτικά και αφού πέρασαν τους βασικούς δείκτες στην πρώτη ώρα από το μέγιστο και το ελάχιστο ημέρας τους κράτησαν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο με εναλλαγές, στο μέγεθος των απωλειών. Ωστόσο η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου ήταν «γραφτό» να σφραγιστεί από κινήσεις σκοπιμότητας που σχετίζονται με αλλαγές στους δείκτες FTSE και MSCI που προκάλεσαν εκροές κεφαλαίων σε ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές όταν σε άλλες υπήρξαν εισροές αφού εισήλθαν στους αντίστοιχους δείκτες. Το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο πρώτο μέρος και μάλιστα το μέγιστο σημειώθηκε στα πρώτα 4 λεπτά και στα πρώτα 40 το ελάχιστο για τον 25άρη Τα υψηλά ημέρας ήταν στις 837,16 από 857,92 για τον ΓΔ και τις 252,68 από 258,85 μονάδες για τον 25άρη. Αμέσως μετά ασκήθηκαν πιέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζήτηση χαμηλών ημέρας αλλά για τον ΓΔ οι πιέσεις στο τέλος συνεισέφεραν στην εγγραφή του ελάχιστου για τον μέσο όρο στις 16:52 και ήταν οι 822,24 μονάδες ενώ του 25άρη από τις 11:06 ήταν οι 247,33.  Το κλείσιμό τους έγινε στη μέση και πιο κοντά στο ελάχιστο την ημερήσιας διακύμανσης και το όρισαν οι δημοπρασίες. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν στα επίπεδα των χθεσινών εκτός της συναλλακτικής ορμής των τελευταίων λεπτών.

Ο ΓΔ έχασε -1,44% από -1,69% την Πέμπτη και ο 25άρης έπεσε -1,20% από -1,49%.  Ο FTSEM  είχε μεταβολή -1,36% από -1,86%. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν το υψηλό του όγκου της συνεδρίασης και ήταν ο καλύτερος της εβδομάδας.  Μοιραία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις τελικές δημοπρασίες και στους τίτλους που θεωρητικά εμπλέκονταν στο rebalancing κάποιου δείκτη και κάποιων χαρτοφυλακίων: Δηλαδή, ΕΛΠΕ, ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΙΓΟ (MSCI), ΜΙΓ (FTSE25 & MSCI) και ΛΑΜΔΑ (FTSE25). Αναμένεται η διαγραφή της μετοχής ΑΛΦΑ από τον δείκτη Stoxx Europe 600 που θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου. Αξίζει αναφοράς ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν 110,3 εκατ. ευρώ και τερμάτισε την συνεδρίαση πάνω από τα 187.

Η ΑΛΦΑ σήμερα κέρδισε +1,21%, η ΕΤΕ κατέληξε στο -1,69%, με την ΕΥΡΩΒ στο +0,66% ενώ η ΠΕΙΡ με +1,60% έκλεισε στα 0,507 από 0,499 ευρώ. Ο τζίρος αυτών των μετοχών ξεπέρασε τα 87,66 από 57,74 εκατ. ευρώ με τον συνολικό πάνω από τα 189 από 91,526 και των πακέτων στα 9,952 από 7,315 εκατ. ευρώ. Άρα η συμμετοχή των τραπεζικών blue chip στο συνολικό τζίρο δεν ξεπέρασε το 50% αφήνοντας πολύ χώρο για τη συνεισφορά μετοχών όπως ΔΕΗ -8,06% με τζίρο 45,445 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ +0,79% από +1,89% με τζίρο 9,023 από 5,676 εκατ. ευρώ και ΟΤΕ -4,27% από -0,71% με τζίρο 14,035 από 13,253 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ έχανε -1,55%, ο CAC είχε μεταβολή -1,36%, με τον FTSE100 επίσης σε πτώση -0,02%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν πτωτικές με τον Dow στο -0,36% και τον S&P500 να χάνει -0,27%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,44% και έφθασε στις 825,38 από 837,41 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 249,66 από 252,70 με μεταβολή -1,20%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον 25άρη και στο ΓΔ και το αποτέλεσμα της διακύμανσης των τιμών οδήγησε στο να κλείσουν όχι μακριά από το ελάχιστο της  ημερήσιας διακύμανσης αφήνοντας για την επόμενη μέρα αρνητική κληρονομιά.

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών των Ασφαλειών +8,67% από -3,23%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,97% από -3,53%, Τεχνολογίας +0,62% από -0,45%, Τραπεζών +0,17% από -1,17%, και Ταξίδια Αναψυχή +0,12% από -1,66%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τις εταιρίες  Τηλεπικοινωνιών -4,27% από -0,71%, Εμπορίου -4,18% από +0,62%, Πρώτων Υλών -3,77% από -1,27%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,28% από -1,09%, Κοινής Ωφέλειας -3,09% από -3,62%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,35% από -0,98%, Ακίνητης Περιουσίας -2,17% από -0,17%, Υγείας -1,95% από -2,54%, ο ΓΔ -1,44% από -1,69%, ο FTSEM -1,36% από -1,86%, Τροφίμων Ποτών -1,35% από -1,97%, Χημικών -1,30% από -1,68%, ο 25άρης-1,20% από -1,49%, Πετρελαίου Αερίου -1,02% από -0,62% Κατασκευές Υλικά -0,66% από -2,20% . Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 187,270 από 91,526 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,952 από 7,315 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 172,452 από 82,218 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,154 από 1,184 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 49,899 από 50,147 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 300,056 από 184,689 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 37 των καθοδικών σε 52 από 62 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 16.

Μάιος ο μήνας  της ανοδικής συσσώρευσης

Η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σφραγίστηκε με πτώση που την προκάλεσαν κύρια οι κινήσεις των θεσμικών σε «απάντηση» της αναδιαμόρφωσης δεικτών MSCI και FTSE. Η αγορά γνώριζε αυτήν την υπόθεση και δεν την ξένισαν οι εκτινάξεις των όγκων στο τέλος του μήνα, ενώ στις περισσότερες συνεδριάσεις οι όγκοι ήταν χαμηλοί και αποτύπωναν την επιφύλαξη των επενδυτών. Ο Μάιος ήταν ο μήνας που από τον Μάρτιο οι αναλυτές όριζαν ως κρίσιμο για την κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών, που στόχο είχαν να βρεθεί μια λύση με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, που χρειάζεται η οικονομία. Από τον Απρίλιο ήταν γνωστό επίσης πως τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους τελείωναν και θα εμφανιζόταν ο κίνδυνος να μην μπορεί να συνεχίσει η χώρα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές. Περίμεναν λοιπόν το πολύ ως το τέλος του Μαΐου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το στοίχημα του μήνα

Ο Απρίλιος αποδείχθηκε ο μήνας που στη διάρκεια του τελευταίου του δεκαήμερου οι θεσμικοί προεξόφλησαν το χειρότερο πιθανό σενάριο. Έτσι οδήγησαν τους βασικούς δείκτες στο χαμηλότερο επίπεδο τιμών από τον Σεπτέμβριο του 2012 στις 21 και 22 Απριλίου όταν το χαμηλό για τον ΓΔ ορίστηκε στις 691,43 μονάδες και για τον 25άρη οι 204,64 και για τον FTSEM στις 696,63.

Ο Μάιος ως επόμενος μήνας του χειρότερου για το 2015 χαρακτηρίστηκε από το στοίχημα πως αργά ή γρήγορα, οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία και σε όλη τη διάρκειά του θα λέγαμε πως η ατμόσφαιρα διαμορφώθηκε από δηλώσεις και όχι από γεγονότα. Οι θεσμικοί επηρεάστηκαν πολύ λίγο από την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων που ως συνήθως έγιναν αυτό το μήνα. Αλλά μέτρησαν την αισιοδοξία των Ελλήνων αξιωματούχων που κάθε λίγο έβλεπαν ότι θα υπάρξει συμφωνία ανεβάζοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τις δηλώσεις έμμεσης άρνησης πως η πρόοδος ήταν μεγάλη από την πλευρά των πιστωτών. Ο μήνας τελείωσε στο τέλος της περασμένης βδομάδας και ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών – Θεσμών γεγονός που αυξάνει τη νευρικότητα στις συναλλαγές.

Στατιστικά ο Μάιος ήταν μήνα με σφικτή διακύμανση τιμών καθώς αν και το ελάχιστο έτους σημειώθηκε τον Απρίλιο στο τέλος εκείνου του μήνα ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 820 μονάδες και ο 25άρης οδηγήθηκε στις 245. Στις πρώτες συνεδριάσεις του πέμπτου μήνα σημειώθηκαν τα ελάχιστα για τους βασικούς δείκτες που ήταν οι 231,88 μονάδες ενώ τα μέγιστα εμφανίστηκαν τέσσερις φορές και ήταν στις 857 ως 858 μονάδες για τον μέσο όρο οι 257 -258 μονάδες για τον 25άρη. Αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα ο ΓΔ κινήθηκε μεταξύ των 810 και των 850 μονάδων ενώ ο 25άρης κινήθηκε μεταξύ των 243 και 256 μονάδων. 

Οι μετοχές το μήνα της ανοδικής συσσώρευσης

Θα ορίζαμε τελικά τον Μάιο ως μήνα πλαγιοανοδικής συσσώρευσης μετά το rebound από τη βουτιά που όρισε τις κατώτερες τιμές της αγοράς τον Απρίλιο, που ωστόσο με το ράλι στο τέλος του ήταν πιο ανοδικός (+6,12%) από το μήνα που περίμεναν όλοι πως θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η απόδοση του Μαΐου  περιορίστηκε στο +0,30% για τον ΓΔ και +1,79% για τον δείκτη των blue chip. Ο FTSEM όμως εμφάνισε άνοδο 12,52% με αποτέλεσμα να είναι ο μόνο κερδισμένος δείκτης της χρονιάς. Οι μετοχές του με διψήφια θετική επίδοση που συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν αλφαβητικά: ΑΤΤ +40% για το μήνα, ΕΛΚΑ +19,34%, ΛΑΜΔΑ +26,74% λόγω μετακίνησης στους δείκτες FTSE, ΟΤΟΕΛ +10,58%, ΣΙΔΕ +32,48%, ΦΡΙΓΟ +38,75%, ΦΡΛΚ +22,73% και ΧΑΛΚΟΡ +26,11%.

Ο μήνας για τα περισσότερα blue chip ήταν σκληρός και ξεχώρισαν για τις απώλειές τους οι ΔΕΗ -23,87%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -15%, και ΜΙΓ -12,50%. Με πτώση μεταξύ -6,0% ως -9,5% τελείωσαν το μήνα οι ΕΤΕ -7,20%, ΕΧΑΕ -9,48%, ΜΠΕΛΑ -6,42%, ΤΙΤΚ -6,80%, ΦΦΓΚΡΠ -7,43%. Αλλά δε τελειώνουν με αυτές οι υποομάδες των καθοδικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς ακολουθούν οι μετοχές με απώλειες από -3% ως -5,5%που αλφαβητικά ήταν οι ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΕΕ ΜΕΤΚ και ΜΥΤΙΛ με μόλις δυο blue chip να έχουν μηνιαία μεταβολή κοντά στους δείκτες και ήταν οι ΟΛΠ και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, με κέρδη ικανά να εξισορροπήσουν τις απώλειες της πλειονότητας των μετοχών του δείκτη των παραγώγων, έχουμε πέντε με διψήφια κέρδη, ήτοι: ΠΕΙΡ +28,03%,  ΤΕΝΕΡΓ +22,76%, ΕΥΔΑΠ +21,20%, ΕΥΡΩΒ +12,59% και ΟΠΑΠ +11,95%. Ενώ κέρδη από +4,6% ως +9% εμφάνισαν άλλες πέντε οι ΕΛΠΕ +9,01%, ΓΡΙΒ +8,59%, ΑΛΦΑ +7,40%, ΜΟΗ +5,77% και ΕΕΕ +4,64%.

Οι απώλειες της ΕΤΕ δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον Τραπεζικό δείκτη να είναι ο πλέον ανοδικός του μήνα. Η κληρονομιά που άφησε ο Μάιος στον Ιούνιο που για τους ξένους αναλυτές είναι ο μήνας της ρήξης ή της σωτηρίας δεν είναι αρνητική, παρά μόνο στο επίπεδο της αδυναμίας παραγωγής λύσεων στα προβλήματα που προκαλούν ύφεση στην οικονομία. Πολλές από τις πιέσεις και τα κέρδη προκλήθηκαν από αλλαγές στους δείκτες και τις αναγκαστικές εκροές και εισροές κεφαλαίων σε συγκεκριμένους τίτλους. Οι τράπεζες ωστόσο είναι κλάδος που αποτυπώνει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού  και το ότι κέρδισαν το Μάιο είναι θετικό σημάδι. 

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη στηρίζει την επιφύλαξη για συνέχεια στην άνοδο με βάση τα στοιχεία που έχουν προσφέρει στην στατιστική προσέγγιση οι συναλλαγές από τις αρχές Μαρτίου ως σήμερα.

Θεωρούμε πως χθες αυτή η επιφύλαξη επιβεβαιώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι το ΧΑ έδωσε την μέγιστη τιμή στον 25άρη στο 2015 στις συνεδριάσεις της 24 Φεβρουαρίου με κλείσιμο στις 281,37 μονάδες μετά από ημερήσια άνοδο 10,92% και στην επόμενη 25 του μήνα έγραψε το μέγιστο ενδοσυνεδριακά στις 283,37 μονάδες και ξεκίνησε μια κατρακύλα. Η κορύφωση ήρθε μετά την υπογραφή από τον ΥΠΟΙΚ της ενδιάμεσης συμφωνίας η ισχύς της οποίας τελειώνει αυτή την εποχή και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγορά λειτουργώντας κατάλληλα μετά την «καλή» είδηση άρχισε μια διόρθωση.

Σε αυτόν τον κατήφορο υπήρξε μια πρώτη στάση για ανάσα που εξελίχθηκε μετά την πρώτη συνεδρία του Μαρτίου που έφερε τον 25άρη στις 251,58 μονάδες. Από τότε δεν υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 256 μονάδες ως προχθές. Όμως από τότε είχε διαφανεί ότι μόλις ο δείκτης προσέγγιζε στις 258 μονάδες γύριζε πτωτικά. Αυτό έγινε αρκετές φορές και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Πρώτα φυσικά είναι στις αρχές Μαρτίου όπου στις 3/3 ο FTSE25 έκλεισε στις 252,83 μονάδες με μέγιστο μέρας στις 258,04, μετά ήρθε το πρώτο κλείσιμο του δείκτη κάτω από τις 250 μονάδες τον Μάρτιο. Η συνεδρία στις 6/3 που το μέγιστο ήταν στις 257,74 μονάδες ήταν η τελευταία του Μαρτίου με το δείκτη τόσο ψηλά αφού μετά ακολούθησε πτώση που γρήγορα τον οδήγησε κάτω από τις 240 μονάδες. Μετά την εγγραφή του ελάχιστου για το 2015 στις 22 Απριλίου ακολούθησε το rebound που έφερε πάλι τον δείκτη στις 7 Μαΐου στις 252,12 μονάδες με μέγιστο στις 257,83.  Ακολούθησαν πτωτικές συνεδριάσεις και επέστρεψε ο 25άρης πάνω από τις 250 μονάδες στις 19 όπου το μέγιστο μέρας ήταν στις 257,92 μονάδες κλείνοντας στις 254,22 που ήταν το ψηλότερο κλείσιμο μετά το πρώτο δεκαήμερα του Μαρτίου. Ο δείκτης δεν κινήθηκε μετά ψηλότερα αλλά ούτε και απομακρύνθηκε αφού στις 20 έγραψε μέγιστο στις 257,53 και έκλεισε στις 252,23 και στις 22 είχε υψηλό στις 257,82 και έκλεισε στις 251,15. Χθες με μια καλοχτισμένη άνοδο το κλείσιμο έγινε πάνω από τις 256 μονάδες το καλύτερο κλείσιμο από το τέλος Φεβρουαρίου ως σήμερα αλλά το μέγιστο ήταν στις 257,14.

Θα λέγαμε πως οι 258 μονάδες επί τρεις μήνες αποτελούν μια σκληρή οροφή αφού έξη φορές ο δείκτης χτύπησε πάνω στο επίπεδο αυτό από κάτω προς τα πάνω και έξη φορές γύρισε πίσω. Αυτό μάλλον σεβάστηκαν μετά τις χθεσινές συναλλαγές άλλη μια φορά οι traders. Χωρίς είδηση καταλύτη θεωρούν μικρές τις πιθανότητες να ξεπεραστεί και σήμερα.  Από την Παρασκευή υποστηρίζαμε: Επτά φορές, όποτε ο 25άρης έπιασε τιμές λιγότερο από μια μονάδα πάνω ή κάτω από τις 258, ακολούθησε η υποχώρησή του για να ξεκουραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Δυο φορές στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και άλλες πέντε στο Μάιο, όποτε ο 25άρης χτυπά ενδοσυνεδριακά στις 258 «ζαλίζεται» και πέφτει.

Καλό μήνα      

Σήμερα

Το δολάριο ανέβηκε σε ένα νέο υψηλό 12-1 / 2 χρόνων έναντι του γιεν σήμερα Τρίτη, ενώ οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα επειδή το ισχυρότερο δολάριο πίεσε τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων. Το δολάριο αυξήθηκε ως τα  124,67 γιεν στο αποκορύφωμά του στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2002, πριν σταθεί στα 124,07, αυτό συνέβη μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια φέτος.

«Η άνοδος του δολαρίου έναντι του γιεν ήταν απότομη, αλλά το συναίσθημα ευνοεί τη δοκιμή σε νέα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Kyosuke Suzuki, διευθυντής του forex της Societe Generale στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου 0,9%, με πτώση για δεύτερη ημέρα αγγίζοντας εντός της ημέρας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Απριλίου, ενώ στην Ιαπωνία ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei εξάτμισε τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα και γλίστρησε 0,16% για να εμφανίσει οριακές απώλειες στις 08:30 ώρα Ελλάδας. Οι Αυστραλιανές μετοχές υποχωρούν περίπου 1,41%, πιέζονται από τις ασθενέστερες τιμές των πρώτων υλών.

Η Κεντρική (Αποθεματική Τράπεζα) της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή στο ιστορικό χαμηλό του 2,0% κατά την τελευταία συνεδρίασή της επί της πολιτικής της, όπως αναμενόταν.

Στη Wall Street τη Δευτέρα, οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το μήνα με μέτρια κέρδη μετά από τα δεδομένα που έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές τον Απρίλιο, αλλά οι δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα και στη μεταποίηση επιταχύνθηκαν, υποστηρίζοντας την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για να αρχίσει αυξήσεις στα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν, σε συνεδρίαση αργά τη Δευτέρα να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, ώστε να εργαστούν για τις διαπραγματεύσεις του ελληνικού χρέους, καθώς η Αθήνα και οι δανειστές της, αγωνίζονται για να επιτύχουν συμφωνία που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία για τη χώρα.

Η Ελλάδα πρόκειται να κάνει μια πληρωμή 300 εκατομμυρίων ευρώ ($ 327 930 000) στο ΔΝΤ την Παρασκευή.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση των δημοσιονομικών διαπραγματεύσεων για την  Ελλάδα συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά το ευρώ, το οποίο ήταν σχεδόν επίπεδο σήμερα στα 1,0928 δολάρια. Το κοινό νόμισμα πιέστηκε από έρευνες επί των επιχειρήσεων που έδειξαν πως η ευρωπαϊκή μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε ακόμα πιο αργή από τον  ανιαρό βηματισμό των ομολόγων της σε παγκόσμια κλίμακα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Για τέταρτη συνεχόμενη φορά μέσα στο μήνα που έληξε, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να διαρρήξει διαγραμματικά το όριο αντίστασης των 858 μονάδων, αφήνοντας τους αγοραστές στην αναμονή και στην ανοδική "αφλογιστία".

Ηλίου φαεινότερο είναι πλέον ότι ο Δείκτης, χωρίς τον κατάλληλο καταλύτη νέων γύρω από την επίτευξη συμφωνίας με τους Πιστωτές, δεν θα μπορέσει να πατήσει με δύναμη άνω των 860 με 870 μονάδων, βάζοντας έτσι ως στόχο το πολυδιαφημισμένο τεχνικό επίπεδο των 920 μονάδων.

Ο χρόνος στενεύει και διαγραμματικά, καθώς αυτή η συσσώρευση τιμών, που έχει επιτευχθεί στις τελευταίες 4 εβδομάδες, άνω κυρίως των 800 μονάδων, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός δίχως την εκδήλωση βίαιης ανοδικής εκτόνωσης, θα αδυνατίζει ακόμα πιο πολύ την υπομονή και τα "χέρια" των επενδυτών.

Το ψυχολογικό όριο στο οποίο θα αναγκάσει αρκετούς "Buyers" να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους είναι η ζώνη στήριξης που εκτείνεται μεταξύ των 790 με 780 μονάδων. Οποιαδήποτε επαφή με αυτή τη ζώνη είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έντονες ρευστοποιήσεις δοκιμάζοντας τις αντοχές της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Το ίδιο σενάριο αδυναμίας ανοδικής διάσπασης παρουσιάζει τόσο ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη ζώνη 255 με 260 όσο και ο Τραπεζικός δείκτης με τις 700 μονάδες. Εδώ όμως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από πολύ καιρό ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνει να παρουσιάζει την καλύτερη διαγραμματική εικόνα, φλερτάροντας όχι μόνο με τις 700 μονάδες αλλά και με το μεγάλο περιθώριο ανόδου +25%, που έχει μπροστά του μέχρι την επόμενη ισχυρή αντίσταση των 878 μονάδων.

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Άλλη μία εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις, αλλά στο γνωστό εύρος διακύμανσης 810 με 858 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αυτό το εύρος πάνω από τέσσερις εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανοδικές συνεδριάσεις εναλλάσσονταν με τις πτωτικές, κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ανάλογα με τις δηλώσεις, τα δημοσιεύματα και τις φήμες γύρω από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους Δανειστές.

Αυτό είχε ως συνέπεια να συνεχίζεται να στενεύουν οι "Bollinger Bands" και να πλησιάζουν οι μέρες που ανάλογα με τις εξελίξεις θα δοθεί μια σημαντική κίνηση στην Αγορά.

Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών έχει κατέλθει στις 900 μονάδες, ο απλός στις 912 μονάδες ενώ τελικός στόχος σε περίπτωση συμφωνίας είναι οι 945 μονάδες που είναι η κορυφή του 2015 και σημαντικό σημείο σύμφωνα με το Fibonacci Retracement (61,8%) όλης της πτωτικής κίνησης από τα υψηλά του Μαρτίου του 2014 (1380 μονάδες).

Σε αντίθετη περίπτωση περιοχή στήριξης θα αποτελέσουν οι 750 μονάδες και στη συνέχεια τα χαμηλά έτους (692 μονάδες). Η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου ήταν "ειδικών συνθηκών" λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI και FTSE. Είχε υπερβολές, αυξημένους τζίρους και trading που θα ισορροπήσουν από την σημερινή συνεδρίαση της Τρίτης 2/6.

Θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι περιμένουμε στο πολιτικό σύστημα να επικρατήσει η ωριμότητα και οι λογικές κινήσεις και όχι ο λαϊκισμός. Η πραγματική Οικονομία ασφυκτιά και αναμένει. Ακολουθούν κρίσιμοι μήνες αφού μετά την όποια τρέχουσα συμφωνία έρχεται ένα καυτό Φθινόπωρο και θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για να λυθούν τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και της χρηματοδότησης των επόμενων ετών.

Οι εισηγμένες ολοκληρώνουν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων Α' τριμήνου που ως τώρα δείχνουν αντοχές σε αυτό το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον. Τη Δευτέρα υπάρχει η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα περιμένουμε και την απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Αν υπήρχε μετρητής που να υπολογίζει το βαθμό σύγκλισης δύο απόψεων (Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών) αυτή την εβδομάδα θα είχε καεί. Από το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης με τους Πιστωτές έως και σήμερα, δεν είχε διαπιστωθεί μεγαλύτερη απόκλιση απόψεων ανάμεσα στις δύο Πλευρές, με την Ελληνική Πλευρά να παραμένει σταθερά αισιόδοξη για συμφωνία και την πλευρά των Θεσμών να κινείται σε εντελώς διαφορετική ρότα.

Ίσως όχι απαισιόδοξη, αλλά πάντως σε πολύ πιο συντηρητική στάση αναφορικά με το αν και πότε θα κλείσει η συμφωνία. Αν μείνουμε στα δεδομένα τότε η εικόνα έχει ως εξής: α) Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε κάποια κίνηση αύξησης του ELA β) θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η διαβούλευση με τα τεχνικά κλιμάκια και γ) απομένει ένας μήνας μέχρι να ολοκληρωθεί το Ελληνικό πρόγραμμα. Με αυτά ως ασφαλή δεδομένα η επενδυτική ορατότητα δεν βελτιώνεται εντυπωσιακά, οι καταλύτες που ενδεχομένως θα επέτρεπαν μεγαλύτερη και ενεργότερη δραστηριοποίηση επενδυτών παραμένουν σε ύφεση και η αβεβαιότητα παραμένει. Αυτό το μοτίβο δεν αναμένεται να αλλάξει πριν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας και από τις δύο Πλευρές.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του α' τριμήνου, η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων δεν δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες για την χρονιά και σε γενικές γραμμές οι περισσότερες εταιρείες εμφάνισαν μεγέθη κοντά στα αναμενόμενα. Ξεχώρισαν Διυλιστήρια, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛ, Lamda Development, JUMBO, Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ αλλά και μικρές εταιρείες όπως οι MLS, Korres, Πλαστικά Θράκης, AS Company, Flexopack κλπ. Από εκεί και πέρα οι ζημιογόνες εταιρείες διατηρήθηκαν και πάλι ως πλειοψηφικό ρεύμα, καθώς οι αδύναμες συνθήκες ζήτησης και ρευστότητας της εγχώριας Οικονομίας, που επηρεάζουν τις περισσότερες εισηγμένες, έδειξαν να κυριαρχούν στο αποτύπωμα της τελικής γραμμής.

Τεχνικά οι 850 μονάδες, για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσαν την φήμη τους ως αντίσταση αφού ο Γενικός Δείκτης έδειξε ανέτοιμος να κατοχυρώσει νέα επίπεδα τιμών πάνω από την ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Οι τζίροι δεν βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση αφού μέχρι την Πέμπτη είχαν παραμείνει αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η τάση δεν άλλαξε κατεύθυνση, διατήρησε τα αγοραστικά σήματα από MΑCD και κινητούς μέσους 30 και 50 ημερών, ενώ το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη παρέμεινε σφιχτό για μια ακόμα εβδομάδα.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι όλος ο Μάιος έχει κινηθεί οριζόντια διατηρώντας την επαφή του Δείκτη με τα τοπικά ψηλά από το χαμηλό της κίνησης. Οι αγοραστές σε αυτή την περίοδο έδειξαν περισσότερο να ενδιαφέρονται να προστατεύσουν κάποια ευαίσθητα επίπεδα τιμών (800 μονάδες) παρά να κινηθούν επιθετικά. Ενδεχομένως η φάση στην οποία έχει εισέλθει η Αγορά να χρειάζεται και καινούργιους κωδικούς, ή περισσότερο "φρέσκο χρήμα", καθώς όσοι είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά ήδη έχουν δει αποδόσεις που προσεγγίζουν και το 150% σε επιμέρους Δεικτοβαρή "χαρτιά", γεγονός που ίσως να λειτουργεί αποτρεπτικά στην διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου, ή αύξησης έκθεσης.

Παρόλα αυτά η μεγάλη "διανομή" δεν έχει γίνει, οι τζίροι δεν δείχνουν απότομες διακυμάνσεις και οι πτωτικές ημέρες στο σύνολο τους δεν βγάζουν μια πίεση "χωρίς αύριο". Επομένως τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν ακόμα αισιόδοξα όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το "8" μπροστά, ενώ μια αντίσταση που επαλειμμένα προσεγγίζεται αδυνατίζει χάνοντας την ανθεκτικότητα της. Την Πέμπτη 5 Ιουνίου λήγει δάνειο του ΔΝΤ ύψους 306 εκατ. ευρώ.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα spreads στα δεκαετή ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ

Τα spreads στα δεκαετή ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ άγγιξαν τα υψηλά τους για το 2015 χθες, καθώς οι ανησυχίες για Ελλάδα αυξήθηκαν. Φαίνεται πιθανό ότι θα γίνει η καταβολή της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, με το βασικό σημείο εστίασης μέσα στις επόμενες εβδομάδες να είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 18 Ιουνίου και φυσικά την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης του ισχύοντος προγράμματος στήριξης, στο τέλος του μήνα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πάνω σε ένα “τεχνικό” κείμενο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, με την Κομισιόν να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών. Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα. «Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι θα έχουμε λιγότερες ανησυχίες και περιορισμούς εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με αντίγραφο του προδημοσιευμένου κειμένου συνέντευξης που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Η κατάσταση έχει εξελιχθεί προς το χειρότερο για την Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες, κυρίως για πολιτικούς λόγους, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν. Όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στον φινλανδικό τηλεοπτικό σταθμό YLE TV1, σημείο κλειδί είναι να δοθεί λύση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης.

Πάνω σε ένα “τεχνικό” κείμενο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνονται οι συνομιλίες στο Βερολίνο με την Κομισιόν να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά σήμερα "όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. 'Ετσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Δέσμη τριών έκτακτων μέτρων και έξι πολιτικών που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να διευρύνει νέες πηγές ανάπτυξης και να αντιμετωπίσει τις πιεστικές επιπτώσεις της κρίσης, συστήνει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), στην έκθεση την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για την Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ILO, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει σε πολλαπλά επίπεδα, διαφορετικά η επιστροφή των δεικτών εργασίας στα προ κρίσης επίπεδα θα γίνει μετά από πολλά χρόνια. 

Το «πράσινο φως» στον ΟΤΕ να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες δικτύου (χονδρική) στην On Telecoms, κάτι που θα οδηγήσει την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία σε αδυναμία να παρέχει υπηρεσίες στους συνδρομητές της, δίνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας. Ο ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να διακόψει την παροχή υπηρεσιών στην On Telecoms αφού παρέλθουν περίπου 30 μέρες προκειμένου οι συνδρομητές της να ενημερωθούν και να «μετακομίσουν» σε άλλο πάροχο της επιλογής τους (η διαδικασία της φορητότητας του τηλεφωνικού αριθμού χρειάζεται περίπου 10 μέρες).

Οριακές ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ προ φόρων ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2015 ο όμιλος Υγεία, έναντι  ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσιάζουν αύξηση 2,4% και ανέρχονται στα 6,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών €6,5 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βελτίωση μεγεθών παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή πορεία των τελευταίων ετών. Πιο αναλυτικά, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 115,4% στα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα δεδουλευμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6,1% στα 43,5 εκατ. ευρώ. Το ενεργητικό ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 332,8 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση της εταιρείας να αυξάνεται κατά 4,0% στα 74,5 εκατ. ευρώ.

Διεύρυνση ζημιών και μείωση τζίρου εμφάνισε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. την περίοδο 01/07/2014 έως 31/03/2015.

Ειδικότερα, ο κύκλος των εργασιών της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. διαμορφώθηκε σε 54.837,47 χιλ. ευρώ, μειωμένος κατά 33,42% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) υποχώρησε κατά 4,85% σε 132.285,64 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η κατάρρευση της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού.

Σημαντική βελτίωση μεγεθών κατέγραψε ο όμιλος ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 71,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν άλμα 101,7% στα 16,9 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε μηδενικά επίπεδα υποχώρησε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, εξαιτίας του μειωμένου κόστους ενέργειας, σπρώχνοντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή ακόμα πιο κάτω από τον στόχο του 2%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε, σε ετήσια βάση, στο μηδέν, έναντι ανόδου 0,2% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τη μείωση 0,1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αγορά τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 29 Μαΐου, το ύψος του ποσού που έχει διατεθεί ξεπερνά τα 146 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), οι αγορές κρατικών ομολόγων, μετά από 12 εβδομάδες εξέλιξης του προγράμματος, ανέρχονται στα 146,68 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες των καλυμμένων ομολόγων φτάνουν τα 85,1 δισ. ευρώ και των τίτλων εγγυημένων με στοιχεία ενεργητικού (ABS) τα 7,212 δισ. ευρώ. 

Στις 52,8 μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάιο ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ, από 51,5 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί στις 51,8 μονάδες. Ο δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, στοιχείο που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα έχει αυξητική τάση, ενώ οι επιμέρους δείκτες βελτιώθηκαν.

Η στρατηγική της Λισαβόνας απέτυχε, μαζί με το μοντέλο που βασιζόταν μόνο στη λιτότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μίλησε σε Φεστιβάλ Οικονομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Τρέντο της βορειοανατολικής Ιταλίας.

«Κατά την άποψή μου η Ατζέντα της Λισαβόνας απέτυχε, διότι το όνειρο μιας Ευρώπης επικεφαλής του πλανήτη δεν πραγματοποιήθηκε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Στην αποκατάσταση μέρους των περικοπών στους μισθούς που είχαν επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους συμφώνησε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας μετά από συζητήσεις με τα συνδικάτα όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων, Μπρένταν Χάουλιν. Όταν ξέσπασε η κρίση, το 2008, έγιναν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων 15%, κατά μέσο όρο. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7%. Όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση μόνο 1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα