«ΔΝΤ και Σόιμπλε κρατούν σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας»

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 01:12
UPD:01:14
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών υποστηρίζουν τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί  σκληρή γραμμή για την Αθήνα.

Στην “ώρα της κρίσης” ύστερα από αρκετούς μήνες βρίσκονται, σύμφωνα με τους Financial Times, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών, με τη σημερινή μίνι σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στο Βερολίνο να δείχνει ότι μπορεί να δώσει κάποια αποτελέσματα. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το ΔΝΤ έχει κρατήσει μια σκληρή γραμμή, επικαλούμενο τους δικούς τους κανόνες δανεισμού, ενώ έχει επανηλειμμένως αναφέρει ότι η Αθήνα έχει ήδη απολαύσει πολύ ευνοϊκή μεταχείριση, σε σχέση με την πίεση που ασκήθηκε σε άλλες χώρες.

Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πιο γενναιόδωρους όρους για την Αθήνα, επειδή θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα την διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης ανέπαφη. Η ΕΚΤ, επίσης, θέλει να κρατήσει ασφαλές το κοινό νόμισμα, αλλά φοβάται ότι η στάση της βλάπτει την αξιοπιστία της ως κεντρική τράπεζα.

Εντός της ευρωζώνης, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών υποστηρίζουν τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί  σκληρή γραμμή για την Αθήνα, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Μ. Σαπέν, εμφανίζεται λίγο πιο ευέλικτος από ό, τι ο Γερμανός Υπουργός. Η κ. Μέρκελ, από τη μεριά της, αν και συμμερίζεται τη δέσμευση του κ. Σόιμπλε για δημοσιονομική πειθαρχία, θέτει ως προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ενότητα σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η κρίση της Ουκρανίας και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Οι πιστωτές της Ελλάδα είναι διχασμένοι ακόμη και μεταξύ τους, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα