Θετικό κλίμα και σήμερα στη Σοφοκλέους

Στις τράπεζες το αγοραστικό ενδιαφέρον
Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 11:17
UPD:16:26

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν και σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εστιάζεται σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως τραπεζικούς.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα (11:12) κατά 0,56% και βρίσκεται στις 2.459,86 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 101 σημειώνουν άνοδο, 64 υποχωρούν και 76 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει διαμορφωθεί στις 1.274,93 μονάδες αυξημένος κατά 0,51%. Οι μετοχές της Εθνικής, του ΟΠΑΠ, της Εμπορικής, της Intracom, της Πειραιώς και των ΕΛ.ΠΕ. σημειώνουν άνοδο άνω του 1% η κάθε μία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι - στη βάση της βελτιούμενης κερδοφορίας της Εθνικής - υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης της μετοχική της τιμής.

Ο κ. Καρατζάς προέβλεψε παράλληλα τη διατήρηση υψηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του 2004.

Ο διοικητής της Εθνικής επισήμανε επίσης ότι στην εγχώρια χρηματο-πιστωτική αγορά ενυπάρχουν ακόμα περιθώρια μεγαλύτερης συγκέντρωσης «προφανώς μέσω νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων». Η συγκυρία αυτή συνδυάζεται με τα επεκτατικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, καθώς η ελληνική τραπεζική αγορά αποδεικνύεται «συγκριτικά μικρή» για τα δεδομένα που θέτει η παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Οι μετοχές του ΟΤΕ και της θυγατρική του Cosmote παραμένουν αμετάβλητες. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», ο ΟΤΕ θα αποφασίσει σε νέο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει ο ΟΤΕ εάν θα υποβάλει προσφορά για το 9% που κατέχει στην Cosmote η νορβηγική Telenor.

H Τelenor, σύμφωνα με πηγές του οργανισμού, έχει ενημερώσει τη διοίκηση του ΟΤΕ ότι έχει λάβει άλλη μια προσφορά για το μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία όμως είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υφιστάμενα επίπεδα της μετοχής. Η Τelenor σκοπεύει να εξετάσει τη συγκεκριμένη προσφορά και να απαντήσει μόλις είναι έτοιμη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/14/863516.htm .

Παράλληλα, ο ΟΤΕ προχώρησε χθες στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, προχώρησε χθες ο ΟΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ανανεούμενης πίστωσης που ακολουθεί.

Το δάνειο, το οποίο είναι 364 ημερών με πρόβλεψη για έναν επιπλέον χρόνο, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η μερική χρηματοδότηση του εταιρικού ομολόγου.

Διοργανωτές της έκδοσης ήταν η Alpha Bank, Citigroup, Dresdner Kleinwort Wasserstein και η Εθνική Τράπεζα, ενώ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι η Citigroup και η Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Η έκδοση αυτή, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Citigroup, αποτελεί στρατηγικό κομμάτι της χρηματοδοτικής πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΤΕ, και οι τράπεζες που συνεργάζονται σε αυτή την έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν με 30 εκατ. ευρώ εκάστη ως διοργανωτές και 20 εκατ. ευρώ ως συνδιοργανωτές.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ αξιολογείται με A- με σταθερές προοπτικές από την S&P και με Baa1 με σταθερές προοπτικές από τη Moody's.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα