Ν. Χριστοδουλάκης: Υπάρχουν περιθώρια παροχών για την κοινωνική σύγκλιση

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 14:40

Υπάρχουν περιθώρια για παροχές προς την κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στο διάλογο ο οποίος άρχισε για την περαιτέρω ενίσχυση των λιγότερο ανεπτυγμένων τάξεων.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα εμπεριέχει νέες κατευθύνσεις και νέες προοπτικές και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες ώστε να ενισχύσει τη σύγκλιση, τη συνοχή και την καταπολέμηση των φαινομένων της φτώχειας. Το νέο πρόγραμμα, συνέχισε ο υπουργός, έχει τις δυνατότητες να καλύψει και νέες παροχές δεδομένου ότι από το 2005 διαμορφώνονται ακόμα καλύτεροι όροι στον προϋπολογισμό, διότι αφενός μεν λήγει η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων, αφετέρου δε η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει δυναμική ενώ η ανάπτυξή της θα συνεχιστεί.

«Η Χάρτα Σύγκλισης είναι ένα πλαίσιο διαλόγου, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα συζητηθεί εκτενώς από την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για την υλοποίηση των στόχων της Χάρτας Σύγκλισης ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται και έδωσε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ το Σεπτέμβριο του 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλεπόταν σε 3,8%, τελικά «έκλεισε» το 2003, στο 4,2%.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων ανέρχεται στο 76% του ευρωπαϊκού μέσου όρου καταλαμβάνοντας έτσι τη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.. «Έτσι, πλησιάζουμε το 80% που είχαμε θέσει ως στόχο» πρόσθεσε.

Συγκρίνοντας εξ άλλου τα στοιχεία που αφορούν την παράμετρο Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), είπε ότι στην Ελλάδα το μέγεθος αυτό φθάνει το 88% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η παραγωγικότητα στη χώρα μας φθάνει το 94% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα