Κομισιόν - ΔΝΤ: Απομένει ακόμη δουλειά στις διαπραγματεύσεις

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 17:54
UPD:21:32
EPA/JIM LO SCALZO

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ομαδοποίηση των πληρωμών του Ιουνίου προς το ΔΝΤ.

Το μήνυμα ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα έστειλαν τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ, την ώρα που η κυβέρνηση προσβλέπει σε συμφωνία έως την Κυριακή και ενώ στις 5 Ιουνίου η χώρα μας καλείται να αποπληρώσει την πρώτη δόση που οφείλεται στο ΔΝΤ για τον μήνα Ιούνιο.

Σημειώνεται πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς, δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Βrussels Group.

Ερωτηθείς ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο που άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του σε θέματα όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

«Έχουμε κάνει πρόοδο από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και συνεχίζουμε με έντονους ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι απομένει ακόμη δουλειά στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις επί του ελληνικού ζητήματος είναι εντατικές. 

Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς να υπάρχει ένα «συνολικό» πακέτο πολιτικών.

Όπως είπε, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ομαδοποίηση των πληρωμών του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει».  

Συμπλήρωσε ότι όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο «κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ενδέχεται να είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνεχίζει να μην αποτελεί τη βασική πρόβλεψη του Ταμείου. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν πολύ βαρείς για την οικονομία της χώρας κι η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη θα υφίστατο πλήγμα, κατά τον ίδιο.

Το ΔΝΤ επιθυμεί μια ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, είναι ευέλικτο και ανοικτό σε εναλλακτικές λύσεις, πρόσθεσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ. Στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση.

Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, ο κ Μάρεϊ είπε πως «δεν θα κάνω υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η επιθεώρηση. Δεν έχω αίσθηση πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Όσο πιο αργά τόσο μεγαλύτερο το κόστος».

Στο ενδεχόμενο της ομαδοποίησης των πληρωμών του Ιουνίου προς το ΔΝΤ είχαν αναφερθεί ανωνύμως την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να αποπληρώσει την 5η Ιουνίου τη δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευθεί μια χρηματοδοτική συμφωνία δίχως να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν ομαδοποιήσει όλα τα ποσά που εκκρεμούν να αποπληρωθούν στο ΔΝΤ εντός του Ιουνίου και τα καταβάλει στα τέλη του μήνα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατή μία συμφωνία με την Ελλάδα, ωστόσο, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», είπε ο Γάλλος Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη, μία ημέρα μετά τη διάψευση των πιστωτών της Ελλάδας ότι συντάσσεται ήδη ένα προσχέδιο συμφωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα