Η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία, φέρεται να δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ενώ αναγνώρισε ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων.
«Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στη βρετανική εφημερίδα. «Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σ' ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή».
Καθηγητής Οικονομικών με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε.
Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Οι δύο διαπραγματεύσεις [η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη] συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου», δήλωσε. «Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».
Πηγή: ΑΜΠΕ