Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 17:39

Δημοσιεύθηκε σήμερα στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.minenv.gr/hellenikon-competition/index.htm η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ιδεών, για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να υποβληθούν προτάσεις και ιδέες για τη δημιουργία ενός τεράστιου πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, η λειτουργία και συντήρηση του οποίου, θα αυτοχρηματοδοτείται. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό θα είναι το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν την επιχειρηματική εκμετάλλευση έκτασης 1000 στρεμμάτων (ποσοστό 18%, επί του συνόλου), ενώ τα υπόλοιπα θα διαμορφωθούν σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη στις 24 Οκτωβρίου 2003.

Ο χώρος του Ελληνικού θα συνδεθεί με την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά με κατάλληλη τοπική βύθιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να είναι ελεύθερη η πρόσβαση προς τη θάλασσα από το Πάρκο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την υποβολή ιδεών και προτάσεων δημιουργίας και αξιοποίησης του Πάρκου του Ελληνικού, έχει ήδη προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό ελλήνων και ξένων μελετητών που ενεγράφησαν (περισσότεροι από 330).

Οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν από επταμελή Κριτική Επιτροπή αρχιτεκτόνων διεθνούς κύρους.

Για την εκπόνηση της προμελέτης του έργου και δεδομένου ότι πρόκειται για διαγωνισμό ιδεών, οι προτάσεις του 1ου βραβείου θα προσαρμοστούν στις ειδικότερες απαιτήσεις της πολιτείας.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι η αξιοποίηση των 1000 στρεμμάτων από ειδικό φορέα διαχείρισης θα εξασφαλίσει τη δημιουργία και συντήρηση όχι μόνο του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, αλλά και άλλων ελεύθερων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα