Νέα εποπτική αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2004 18:02

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών με το οποίο δημιουργείται νέα εποπτική αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση. Η νέα Αρχή θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένουν οι αρμοδιότητες προστασίας των ασφαλισμένων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δημιουργείται νέα ανεξάρτητη αρχή για τα τυχερά παίγνια και τα καζίνο, απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας όσοι συνεταιρισμοί πουλήσουν ακίνητα για την εξόφληση υποχρεώσεών τους στην Αγροτική Τράπεζα και ασφαλιστικά ταμεία και επίσης μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο νόμου «Εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, εποπτεία και έλεγχος τυχερών παιχνιδιών, εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και άλλες διατάξεις»:

-Δημιουργείται νέα εποπτική αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση. Με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνεται η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και γίνεται πιο αποτελεσματική η εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης. Η νέα Επιτροπή έχει θεσμική εκπροσώπηση και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

-Δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνα. Με αυτόν τον τρόπο παύει να υπάρχει κυβερνητική ανάμειξη στην εποπτεία των τυχερών παιχνιδιών.

-Τροποποιείται ο ν. 2190/1920 και ο Κ.Β.Σ ώστε να καταστούν συμβατά με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Αρκετές εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να εφαρμόσουν τα ΔΛΠ προαιρετικά στον ισολογισμό της 31-12-2003.

-Απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας οι συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες πωλούν ακίνητα προκειμένου να ξεχρεώσουν υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επειδή πολλοί συνεταιρισμοί διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία, αυτή η απαλλαγή αναμένεται να συμβάλλει στην εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

-Εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες είχαν αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και οι οποίες απλοποιούν τις διαδικασίες εξαγωγών. Αυτές αφορούν κυρίως στην εγγραφή στο Μητρώο Εξαγωγέων.

-Καταργούνται κάποιες προνομιακές διατάξεις απαλλαγής από φόρους και τέλη οι οποίες ίσχυαν για την ΑΤΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα