ΕΚΤ: Αυξήθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 12:29
UPD:15:21
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

H ΕΚΤ, θεωρεί ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι σοβαρή αρνητική εξέλιξη, ενώ προειδοποιεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα το τελευταίο εξάμηνο έχει εντείνει τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα που δημοσιοποίησε σήμερα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απουσία μιας άμεσης συμφωνίας για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου που ζητούνται για τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι εκτιμήσεις για κίνδυνο χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, εν μέσω εντονότερης πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ.

Στην εξαμηνιαία έκθεση της για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η «χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές». Επίσης, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από τις εκροές καταθέσεων, και από την απώλεια της πρόσβασης στις αγορές και από την επιδείνωση της αξίας του ενεργητικού.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θεωρεί ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι σοβαρή αρνητική εξέλιξη, ενώ προειδοποιεί ότι η πολιτική αβεβαιότητα το τελευταίο εξάμηνο έχει εντείνει τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη που ενδέχεται να επιδεινώσει την ήδη χαμηλή ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές. Ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αδύναμη κερδοφορία, ο μη τραπεζικός τομέας μπορεί να αντιμετωπίσει «πολλαπλούς» κινδύνους από το υψηλό χρέος.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα