Αντιφατικά τα μηνύματα της κυβέρνησης και των δανειστών

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 11:23
UPD:11:35
SOOC/Nick Paleologos
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ένα brain game μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παίζεται εσχάτως με στόχο ποιος θα «πάρει περισσότερα» από μία διαπραγμάτευση που, λόγω των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, φτάνει στο τέλος της.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει πάρει «πάνω» του τη διαπραγμάτευση εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για τη συμφωνία, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ντέισελμπλουμ, Ντομπρόφσκις) και όχι μόνο ο «σκληρός» Σόιμπλε, διαμηνύουν ότι η Ελλάδα πρέπει ακόμη να κάνει πολλά.

Εντός αυτού του κλίματος κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει σε κατ' ιδίαν συνομιλία πως το μόνο σίγουρο είναι ότι «ο λευκός καπνός» θα βγει από το Brusseles Group. Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρούσα φάση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγγραφή του κειμένου-συμφωνίας, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, την επεξεργασία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων και μάλιστα μέτρο-μέτρο. «Η εικόνα για το πού βρισκόμαστε σήμερα, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, τι ζητούν οι δανειστές και που υπάρχει συμφωνία, είναι λίγο πολύ αυτή που περιγράφεται και από τα δημοσιεύματα», καταλήγει το εν λόγω στέλεχος.

EURONEWS

Πίσω από αυτή την πρόοδο «κρύβεται» η αισιοδοξία του Μαξίμου και του Πρωθυπουργού, ενώ Σόιμπλε και ΔΝΤ πιέζουν ο καθένας με τον τρόπο του για νέα μέτρα κυρίως άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Σήμερα συνεδριάζει το Εuroworking Group που έχει ως κύριο θέμα συζήτησης την Κύπρο. Το Μαξίμου επιδιώκει τη σύγκληση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, ει δυνατόν στις 3 ή στις 4 Ιουνίου, ωστόσο πηγές στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και απέχουμε ακόμη -τουλάχιστον ένα δεκαήμερο- από μια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τόσο στο ΦΠΑ, όσο και σε ασφαλιστικό και εργασιακά υπάρχει πλέον κοινός τόπος και απομένει να συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού, το οποίο βέβαια «μπορεί να αλλάξει τα πάντα αφού για την κάλυψη ενός υψηλού δημοσιονομικού κενού θα απαιτηθούν ακόμη περισσότερα μέτρα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή