Ντομπρόβσκις: Βαθμιαία πρόοδος, δεν υπάρχει προθεσμία

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 14:04
UPD:14:28
REUTERS/INTS KALNINS

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, σημειώνεται βαθμιαία πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις, αλλα υπάρχουν σημαντικά θέματα προς συζήτηση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της Ναυτεμπορικής Νίκος Μπέλλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτό για την Ελλάδα και «υπάρχουν πολλοί λόγοι να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την εκτίμηση της ελληνικης πλευράς για συμφωνία στις αρχές της επόμενης βδομάδας, απάντησε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για προθεσμίες τη Δευτέρα, την Τρίτη ή άλλη ημέρα αφού η προηγούμενη προθεσμία που ήταν το τέλος Απριλίου για την ολοκληρωση των τεχνικών συζητήσεων δεν τηρήθηκε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ παίζουν έναν έμμεσο ρόλο στη διαπραγμάτευση ως σημαντικός μέτοχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων (με τις ΗΠΑ) για το ελληνικό ζήτημα όπως και με άλλες τρίτες χώρες, ενώ συμμεριζόμαστε την άποψη ότι χρειάζεται μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά το Brussels Group, οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών θα αρχίσουν το απόγευμα με κάποια σχετική καθυστέρηση, λόγω προβλήματος στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο ανάγκασε το αεροπλάνο που μετέφερε μέλη της ελληνικής αποστολής να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι το Brussels Group είναι σημαντικό, καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη βεγλική πρωτεύουσα, ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας επί των αρχών εντός επτά ημερών, ούτως ώστε να έλθει στη συνέχεια το ζήτημα για συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών της Ευρωζώνης.

Τα δημοσιονομικά ζητήματα και ειδικότερα αυτό της μέσης αύξησης των ποσοστών του ΦΠΑ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, με έναρξη από τις ένοπλες δυνάμεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα