Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Καμία παραγραφή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και κανένα έσοδο επίσης, ή για την ακρίβεια κάτι «ψιλά».
Στα ψιλά πέρασε ότι η Ελβετία δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατάλογο ονομάτων, χρονολογίες γέννησης και εθνικότητες ατόμων ή εταιρειών που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εικάζεται ότι βρίσκονται και αρκετοί Γερμανοί και έχει ανοίξει μια συζήτηση για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων και διαδικασία που δεν συνάδει με την αρχή του φορολογικού απορρήτου, αλλά, καθώς τα Ταμεία δεν γεμίζουν με θεσμική ανησυχία, οι γερμανικές αρχές θα εξετάσουν αυτές τις περιπτώσεις.
Περίπτωση οι Ελβετοί πάντως. Επέλεξαν να κρεμάσουν στα «μανταλάκια» νυν ή πρώην πελάτες τους για να τους... ενημερώσουν, ώστε να αποφύγουν μελλοντικές αξιώσεις για αποζημίωση.
Στην Ελλάδα μπορεί όλα να έχουν απελπιστικά μικρύνει, αλλά μας αποζημιώνει το στριπτίζ των αδυναμιών. Μας κρατά σε εγρήγορση. Μπορεί να μην επιβληθεί τελικώς φόρος στις αναλήψεις από τα ATMs, αλλά αν προβλεφθεί ειδικό τέλος στα «είπα-ξείπα» θα γεμίσει κάποια τρύπα.
Αυτός είναι ο στόχος του σχεδίου για την τακτοποίηση γκρίζων καταθέσεων. Με καταβολή φόρου 15% όσοι διαθέτουν αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό εξασφαλίζουν ένα είδος άφεσης (indulgentia). Παλιά ιστορία η εθελοντική συμμόρφωση, που δεν περπάτησε προ επταετίας. Ισως γιατί η εξομολόγηση προέβλεπε υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων.
Κεφάλαια, όμως, που αναπαύονται λάθρα σε λογαριασμούς εν Ελλάδι, θα βγουν λάδι με συντελεστή 30%. Με ποια λογική;
Για να μην αποδεκατιστούμε από πλήξη είναι το πιθανότερο, αν και ο υπουργός κάτι ψέλλισε για «μια ισορροπία ανάμεσα στο ηθικό ζήτημα και στην ανάγκη οι ρυθμίσεις να είναι δελεαστικές για να υπάρξουν σημαντικά έσοδα».
Επί του παρόντος υπάρχει μια μεγάλη απελπιστική φρενίτιδα, η καθημερινότητά μας κρύβει εκπλήξεις, διανθίζεται από αποκαλύψεις, μεσολαβούν κάποιες διαλείψεις, κάνουν πάρτι οι ελλείψεις και το ρίχνουμε στις εκλείψεις.