Προεκλογικές κόντρες για το 35ωρο. Κατά το ΕΒΕΑ

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 17:31
UPD:20:08

Δεκτές έγιναν από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για αυξήσεις 8% στα ημερομίσθια και μείωση του χρόνου εργασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/15/864192.htm , προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ, η οποία δια του εκπροσώπου Τύπου Θ. Ρουσόπουλου υπενθύμισε ότι «στις 5 Ιανουαρίου, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι το 35ωρο δεν πρέπει να συζητείται σε προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτει ότι «ο κ. Χρυσοχοϊδης σήμερα, σε μία κίνηση ύπουλου λαϊκισμού, λέει το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να υποσχεθεί στους πάντες, τα πάντα.

Τέτοια ζητήματα, όμως, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με ευρύ διάλογο, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

«Το ΠΑΣΟΚ ξαναπαίζει για τρίτη φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των ανέργων το ίδιο προεκλογικό παιχνίδι και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι δεν θα εφαρμόσει το 35ωρο, εάν κερδίσει τις εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

Ο ΣΥΝ υπενθυμίζει ότι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ καταψήφισαν δύο φορές (1999 και 2001) την πρόταση νόμου του Συνασπισμού για την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, με βασικό επιχείρημα ότι είναι επικίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα, σε πλήρη ταύτιση με τον ΣΕΒ.

Από την πλευρά του, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη ψήφιση του 35ώρου θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα του 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 30%, σε μια περίοδο όπου οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ περίπου 300.000 ΜΜΕ θα κινδυνεύσουν άμεσα με λουκέτο.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης δήλωσε ότι «η εμπλοκή των κομμάτων στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων δεν γίνεται κατανοητή και θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση παρά θετικά αποτελέσματα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα