Εναρξη λειτουργίας της ΕΑΓΑΚ

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 17:57
A- A A+

Το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.) των κοινών μετοχών της εταιρείας FHL Mermeren Combinat AD στην Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ), καθώς και την επιβολή προστίμων ύψους 58.000 ευρώ αποφάσισε μεταξύ των άλλων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Η FHL Mermeren Combinat AD είναι θυγατρική της Mάρμαρα Κυριακίδης και εδρεύει στην ΠΓΔΜ. Η έγκριση που δόθηκε, σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της ΕΑΓΑΚ, που απευθύνεται σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές. Τα ΕΛ.ΠΙΣ. είναι διαπραγματεύσιμες αξίες που αντιπροσωπεύουν μετοχές που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές εταιρείες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε και τα εξής πρόστιμα:

1. 8.000 ευρώ στην Aστρα ΑΕΕΧ διότι η ονομαστική αξία αναφοράς των μετοχών επί των οποίων είχε συνάψει σύμβαση πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς υπερέβη το 50% των τοποθετήσεων της εταιρείας επί των μετοχών αυτών.

2. 24.000 ευρώ στην Μarket Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και 12.000 ευρώ στην Μerit Α.Χ.Ε για παραβάσεις της απόφασης 2/213 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορούν τις συναλλαγές με πίστωση (margin account).

3. 14.000 ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΛΔΕ στην ΑΕΛΔΕ «Αλφα Ωμέγα», ενώ αποφάσισε και την προσωρινή αναστολή της λειtoυργίας της.

Τέλος, η Ε.Κ. αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ «Hold & Buy» και «Trias Finance» που εδρεύουν στην Αθήνα, επειδή μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Προτεινόμενα για εσάς