Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2004 08:39

ΥΠΟΧΩΡΕΙ το ευρώ στην Ασία καθώς εικάζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα ενθαρρύνουν την οπισθοχώρηση του ευρώ κατά 4% έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα την εβδομάδα που πέρασε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet και άλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία τους ότι η άνοδος του ευρώ θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της περιφέρειας. Ο υπουργός Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας, Wolfgang Clement, είπε ότι η ισχυροποίηση του ευρώ θα έπρεπε να συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ισχυρών οικονομικά χωρών (G7), την επόμενη εβδομάδα.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2383 έναντι του δολαρίου στη 1:52' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 1,2395 που ήταν αργά την περασμένη Παρασκευή στη Ν. Υόρκη.

Εναντι του γιέν υποχώρησε στα 131,85 από 132,17. Το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει στο 1,23 έναντι του δολαρίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η ισχυροποίηση του γιέν έναντι του ευρώ, ήταν αποτέλεσμα και της ανόδου των ιαπωνικών μετοχών. Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 1,4% και κέρδισε συνολικά ποσοστό 28% το 2003.

Την Παρασκευή το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματέυθηκε στα 105,72 έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2000, πριν από την πώληση του νομίσματος από την Bank of Japan, προκειμένου να περιορίσει τα κέρδη του, σύμφωνα με διαπραγματευτές που συνεργάζονται με την τράπεζα και οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα