Ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού και του φυσικού αερίου

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 08:15
UPD:08:20

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η έκρηξη στις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλγερία, της τρίτης σε μέγεθος προμηθεύτριας των ΗΠΑ, θα περιορίσει τις φορτώσεις, καθώς ο ψυχρός καιρός αυξάνει τη ζήτηση για ενέργεια.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων και την καταστροφή μέρους του εργοστασίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι θερμοκρασίες στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ, οι οποίες καταναλώνουν το 75% του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας, θα είναι κατά 4,2 βαθμούς χαμηλότερες από τον μέσον όρο αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Αυτό ενδέχεται να περιορίσει τα αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 28 ετών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 47 σεντς φθάνοντας στα 35,54 δολ. το βαρέλι στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε κατά 41 σεντς υψηλότερα στις 12:31' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Συνολικά κέρδισε περίπου εννέα σεντς αυτό το έτος. Κλειστή ήταν χθες η αγορά λόγω εθνικής εορτής.

Ανοδικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την αύξηση των συμβολαίων για προθεσμιακές συναλλαγές του φυσικού αερίου κατά 5%, παρά την έκρηξη που σημειώθηκε στην Αλγερία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας και Μεταλλείων της χώρας, Chakib Khelil, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τρία τμήματα υγροποίησης αερίου καταστράφηκαν κατά την έκρηξη στις εγκαταστάσεις, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 29,9 σεντς στις συναλλαγές μετά τη διαπραγμάτευση, φθάνοντας στα 6,239 δολ. ανά βρετανική θερμοηλεκτρική μονάδα και διαπραγματεύθηκαν κατά 22,7 σεντς υψηλότερα, φθάνοντας στα 6,167 δολ. στις 12:21' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Η Αλγερία εξήγαγε 37 δισ. κυβικά πόδια αερίου στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2003 και κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της χώρας, μετά το Τρινιντάτ και τη Νιγηρία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα