Κίνα : 9,9% η ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2004 08:34

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ 9,9% αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2003 η οικονομία της Κίνας, καθώς οι βιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερα αυτοκίνητα, κομπιούτερ και ενδύματα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, αλλά και στις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη της αναθεωρημένης κατά 9,6% που ήταν πριν από ένα χρόνο το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Για ολόκληρο το έτος το ΑΕΠ αυξήθηκε 9,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε χρονικό διάστημα έξι ετών, φθάνοντας στα 11,7 τρισ. γουάν (1,41 τρισ. δολ.), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάπτυξη στην Κίνα συνεχίστηκε και το 2003 παρά την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας (SARS), η οποία μείωσε τον τουρισμό και το εμπόριο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ οι συνεχείς διακοπές ρεύματος στη χώρα δεν επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη της έκτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

«Το 2003 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά και πουλήσαμε 597.000 αυτοκίνητα παρά την επιδημία του SARS», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Shanghai Automotive Industry Corp., της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας. Η εταιρεία κατασκευάζει οχήματα σε συνεργασία με την General Motors Corp. και τη Volkswagen AG.

Με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθείται για τη μέτρηση τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, αυτή αναπτύχθηκε κατά 9,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 8% το 2002.

Το ακινητοποιημένο ενεργητικό των επενδύσεων, το οποίο αποτελεί περίπου το 1/3 της οικονομίας της Κίνας, αυξήθηκε κατά 35% πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπεύθυνου του τμήματος φορολογίας της χώρας την εβδομάδα που πέρασε.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1/10 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Νοέμβριο και οι φορτώσεις για εξαγωγή κατά 51% τον Δεκέμβριο, με τους ταχύτερους ρυθμούς για περισσότερο από οκτώ χρόνια, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 48 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα