Άγνοια δηλώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα περί πρότασης Γιούνκερ για συμφωνία

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 17:25
UPD:19/05/2015 09:36
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Φωτογραφία αρχείου.

Άγνοια ως προς την ύπαρξη πρότασης του προέδρου της Κομισιόν για συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπρέντχαρντ, η οποία σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή εργάζεται με στόχο μια πλήρη συμφωνία. 

Σύμφωνα με το Βήμα, πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους - στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις - φορείς.

Στο κείμενο τίθενται οι όροι για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
 
Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν τα μέτρα που περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.
 
Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ είναι:
  • EURONEWS
    Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
  • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
  • Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
  • Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  
  • Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
  • Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
  • Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
  • Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Επίσης στο κείμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
 
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, οι στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 προσδιορίζονται εξής:
  • 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
  • 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
  • 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
  • 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
«Η πρόταση της Κομισιόν, ανοίγει το δρόμο για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας αποδίδει. Ώρα ευθύνης για όλους...» σχολίασε αμέσως μετά το δημοσίευμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα