Σε επίπεδα ρεκόρ τα κέρδη της Merrill Lynch και της J.P. Morgan

Μετά το ράλι των αγορών σε διεθνές επίπεδο
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2004 10:03

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν τα κέρδη της Merrill Lynch & Co. και της J.P. Morgan Chase & Co το τέταρτο τρίμηνο, μετά το ράλι των αγορών, οι οποίες αύξησαν τις αμοιβές για τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Η J.P. Morgan, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,86 δισ. δολ. ή 89 σεντς ανά μετοχή, μετά από ζημίες που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο.

Η Merrill Lynch, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός οίκος από πλευράς ενεργητικού, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι τα καθαρά της κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στο 1,2 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή έναντι 539 εκατ. δολ. ή 56 σεντς ανά μετοχή.

Οι οίκοι ευνοήθηκαν από την άνοδο κατά 12% του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) και του Standard & Poor's 500 Index το τρίμηνο, κάτι που ώθησε περισσότερες εταιρείες και επενδυτές να αγοράσουν υπηρεσίες στον τομέα του investment banking, των συναλλαγών και της διαχείρισης χαρτοφυλακίων.

Η Citigroup Inc., ο μεγαλύτερος χρηματο-οικονομικός στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά του κέρδη το τέταρτο τρίμηνο σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν.

Η ανάπτυξη της οικονομίας περιόρισε τον δανεισμό και τόνωσε τα κέρδη των τραπεζών. Η αρχαιότερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Bank of New York Co., ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη τριπλασιάστηκαν το τρίμηνο φθάνοντας τα 307 εκατ. δολ. ή 40 σεντς ανά μετοχή και η PNC Financial Services Group Inc. ανακοίνωσε επίσης αύξηση των κερδών κατά 5%, στα 274 εκατ. δολ. ή 98 σεντς ανά μετοχή.

Τα καθαρά κέρδη της Northern Trust Corp. σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 35%, φθάνοντας στα 129,7 εκατ. δολ. ή 58 σεντς ανά μετοχή και της E*Trade Financial Corp. υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 107 εκατ. δολ. ή 27 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές της J.P. Morgan, η οποία την εβδομάδα που πέρασε συμφώνησε στην εξαγορά της Bank One Corp. για περίπου 55 δισ. δολ. σε μετοχές, αυξήθηκαν 42 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 39,51 δολ. η μία, στο New York Stock Exchange (NYSE), στις 10:31' π.μ. Οι μετοχές της Merrill Lynch υποχώρησαν στο 1,24 δολ. η μία, φθάνοντας στα 58,94 δολ. η μία. Οι μετοχές και των δύο κέρδισαν ποσοστό υψηλότερο του 50% το 2003.

Τα έσοδα της J.P. Morgan αυξήθηκαν σε ποσοστό 21%, φθάνοντας τα 7,93 δισ. δολ. και ήταν χαμηλότερα των οικονομικών προβλέψεων των αναλυτών της Thomson Financial, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανήρχοντο σε 7,99 δισ. δολ.

Η Merrill Lynch εμφάνισε καθαρά κέρδη ρεκόρ, φθάνοντας στα τέσσερα δισ. δολ. το 2003 και η J.P. Morgan κέρδη 3,7 δισ. δολαρίων. Για ολόκληρο το έτος τα έσοδα της Merrill Lynch αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 8% και της J.P. Morgan κατά 16%.

Ο επικεφαλής της Merrill Lynch, Stanley O'Neal μείωσε περισσότερο από το 1/3 το προσωπικό της εταιρείας το 2001, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το προ φόρων περιθώριο κέρδους της εταιρείας στα υψηλότερα από ποτέ επίπεδα. Η Merrill Lynch πρόσθεσε 300 θέσεις εργασίας στο προσωπικό των συνολικά 48.100 εργαζομένων της το τέταρτο τρίμηνο, αυξάνοντας για πρώτη φορά το έμψυχο δυναμικό της από το 2000.

Η Merrill Lynch διαχειρίστηκε 70% περισσότερες πωλήσεις μετοχών διεθνώς και 68% περισσότερες πωλήσεις αμερικανικών κρατικών ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

H εταιρεία είναι κάτοχος μειοψηφικού πακέτου της Bloomberg LP, της μητρικής εταιρείας του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα