Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 09:14
UPD:09:24
SOOC/Menelaos Myrillas

«Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση», τιτλοφορούνται τα δημοσιεύματα αρκετών γερμανικών εφημερίδων, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναπτύσσεται πλέον τόσο γρήγορα όσο πριν δύο χρόνια, ενώ η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Η Ελλάδα, προσθέτει η εφημερίδα, είχε σημειώσει για πρώτη φορά - έπειτα από χρόνια κρίσης - ανάπτυξη το 2014.

«Η ελληνική τραγωδία χρέους αφήνει εμφανή σημάδια: η οικονομία της χώρας επέστρεψε στην ύφεση» παρατηρεί το περιοδικό Spiegel, ενώ όπως επισημαίνει, η οικονομία «άλλων χωρών που πέρασαν κρίση αναπτύσσεται».

Ανάλογο είναι και το άρθρο της Welt το οποίο επισημαίνει ότι παρόλο που η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται, στη Γερμανία η ανάπτυξη σημείωσε επιβράδυνση, όπως και στην Ελλάδα.

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι αν και πέρυσι η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 επέστρεψε στην ύφεση.

Σουλτς: Η Αθήνα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς βεβαιώνει τη βούληση της Ε.Ε. να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Ελλάδα, αλλά, όπως αναφέρει, και η Αθήνα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία.

EURONEWS

«Αυτό είπα και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: αποδέξου τελικά ότι οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σουλτς.

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ο ίδιος απαντά κατηγορηματικά «όχι». «Πρώτον η οικονομία της Ελλάδας θα επιδεινωνόταν δραματικά. Δεύτερον θα έπρεπε αμέσως να υποστηριχθεί οικονομικά με μαζικό τρόπο. Τρίτον υπάρχει ο κίνδυνος άλλες χώρες να αναγκαστούν να διαγράψουν διμερή δάνεια (που έχουν συνάψει με την Ελλάδα). Αυτό σε κάποιες χώρες θα μπορούσε να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της εξυγίανσης», εξηγεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα