Διαρκείς συσκέψεις και δηλώσεις για συμφωνία ή ρήξη

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 21:02
UPD:21:08
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος το φορολογικό νομοσχέδιο και τα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τα οποία υπολογίζονται ότι θα αποδώσουν περί τα δύο δισ. ευρώ.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο συμφωνίας ή ρήξης με εταίρους και δανειστές, την ίδια ώρα που το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδριάζει για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες.

Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος το φορολογικό νομοσχέδιο και τα φορολογικού χαρακτήρα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τα οποία υπολογίζονται ότι θα αποδώσουν περί τα δύο δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για κάποιους που «έχουν σχέδιο να διαιρέσουν την Ευρώπη. Είναι μια στρατηγική απόφαση για την Ευρώπη που δεν έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των χωρών-μελών, αλλά με το όραμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευτυχώς», κατέληξαν οι ίδιες πηγές «στον αντίποδα οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται τα σχέδια διάσπασης δεν είναι μειοψηφικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες την κυβερνητική αντίδραση προκάλεσαν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων για την περίπτωση δημοψηφίσματος και εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Τόμας Στέφεν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο, είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να πεταχτεί έξω από το ευρώ… Το μόνο πράγμα που απομένει στο τέλος, θα ήταν αν η ίδια η Ελλάδα εκφράσει ότι  θέλει να φύγει από το ευρώ οικειοθελώς».

Και στο εσωτερικό όμως κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής τους έναντι των δανειστών θεωρώντας δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας. 

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας στη Βουλή εκτίμησε ότι «είμαστε μακριά από συμφωνία μέσα στο Μάιο γιατί η άλλη πλευρά τραβάει συνεχώς στο σκοινί». 

Το ίδιο στέλεχος προεξόφλησε ότι «δεν θα καταλήξουμε» και πρόσθεσε «θα προχωρήσουμε μόνοι μας».

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά σημείωσε πως «αν στην Ευρώπη επικρατήσουν οι ακραίες φωνές που δείχνουν μια βουλιμία» και επιδιώκουν την «εξάντληση» και την «τιμωρία» της ελληνικής κυβέρνησης τότε «δεν θα προκύψει συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη η ελληνική κυβέρνηση «έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υποχωρήσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή