Χ.Α.: Απώλειες άνω του 9% στον τραπεζικό κλάδο

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 14:02
UPD:14:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σημαντικές απώλειες κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναδιπλώνονται στη σκιά των αρνητικών δημοσιευμάτων και των χαμηλών προσδοκιών από το σημερινό Eurogroup.

Στις 14:02, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,62% στις 808,56 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 37,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 4,11% στις 241,08 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 9,07% στις 629,84 μονάδες.

Το Eurogroup της 11ης Μαΐου δεσπόζει στο ξεκίνημα της εβδομάδας στο οποίο αναμένεται μεν πρόοδος στην ελληνική διαπραγμάτευση αλλά όχι και τελική συμφωνία. Όπως αναφέρει το www.naftemporiki.gr, κυβερνητική πηγή επιμένει πως μετά τα όσα διημείφθησαν στο Brussels Group, το οποίο επί της ουσίας διέκοψε τις εργασίες του την Παρασκευή, «η απόφαση είναι πολιτική και είναι στα χέρια των δανειστών της χώρας».

Επίσης, εμφανής είναι η αγωνία εάν η Ελλάδα αποπληρώσει τη δόση προς το ∆ΝΤ ύψους 767 εκατ. ευρώ αύριο, ενώ αύριο το βράδυ θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley χωρίς να αναμένεται για την Ελλάδα κάποια νέα προσθήκη ή διαγραφή. Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s.

Σημειώνεται εδώ ότι πολύ πιο έντονη θα είναι η παρουσία εταιρικών ανακοινώσεων που αφορούν τις κερδοφορίες του α’ τριμήνου αυτήν την εβδομάδα, με κυριότερες αυτές των Σαράντης (Τρίτη 12/5), ΟΤΕ (Τετάρτη 13/5), Frigoglass και Ελληνικά Πετρέλαια (Πέμπτη, 14/5), Coca Cola και Grivalia Properties (Παρασκευή, 15/5).

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται με σημαντικές απώλειες, με την Eurobank να είναι στο -12%, την Πειραιώς στο -11,11%, την Alpha Bank στο -9,39% και την Εθνική στο -7,32%. Στον κλάδο έχουν διακινηθεί περί τα 83 εκατ. τεμάχια, από τα 92 εκατ. συνολικά της αγοράς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι εστιασμένο στην αντίδραση του κλάδου ενόψει των εξελίξεων επί ευρωπαϊκού εδάφους για την Ελλάδα.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του FTSE 25, πλην της ΕΕΕ, η οποία ενισχύεται κατά 0,93%, ενώ προσπάθειες να παραμείνει σε θετικό έδαφος κάνει και η Aegean. Αντίθετα, η ΔΕΗ είναι στο -5,05%, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 6,01%, η Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 6,63% και οι Βιοχαλκο και MIG είναι στο -6,6%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα