Πτώση του δολαρίου έναντι του γιεν

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2004 14:03

ΠΤΩΣΗ σημειώνει σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του γιεν στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 1,6% σε μηνιαία βάση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/26/868019.htm .

Μετά τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, η Merrill Lynch Japan Securities ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2003. Σε αναβάθμιση των προβλέψεών τους ενδέχεται να προχωρήσουν τόσο η Morgan Stanley όσο και η J.P. Morgan Chase.

Στις 13:39 (ώρα Ελλάδος) το δολάριο ισοδυναμούσε με 106,16 γιεν έναντι 106,560 γιεν στις 23:00 την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, στις 13:49, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2564 δολάρια έναντι 1,2588 δολαρίων στις 23:00 την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την περασμένη Παρασκευή, ήταν 1,2692 δολάρια ανά ευρώ.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σημερινή συνάντηση της G7 σε επίπεδο υφυπουργών στις Βρυξέλλες με στόχο την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Λέσχης στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στη Φλόριντα.

Παρ' όλα αυτά, ο αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου Γκραντ Αλντόνας δήλωσε σήμερα, στο Παρίσι, ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής της G7 θα εστιάσει περισσότερο στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα παρά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενισχύοντας τη θεώρηση της αγοράς ότι η Ουάσινγκτον αισθάνεται άνετα με το εξασθενημένο δολάριο.

Το Σάββατο, στο Νταβός, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσίς Μερ είπε ότι οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη, ανησυχώντας για την ενίσχυση του κοινού νομίσματος, συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν παρείχε ένδειξη για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι υπάρχει αφθονία φθηνού χρήματος στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι ούτε μείωση των επιτοκίων ούτε παρέμβαση χρειάζονται αυτή τη στιγμή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • USDJPY



Σχολιασμένα